اخیرا سخت افزارهای پرقدرت جدیدی معرفی شدهاند که رایزنهای سری 5000، گرافیکهای سری RTX30 انویدیا و گرافیکهای سری Radeon RX 6000 کمپانی AMD مهمترین آنها هستند. بنابراین کاربران بسیاری تصمیم به خرید یک سیستم جدید یا ارتقای سیستم فعلی خود گرفتهاند. به واسطه قدرت بسیار بالای سخت افزارهای مذکور، احتمالا بسیاری از کاربران مجبور به خرید یک منبع تغذیه جدید نیز باشند. منبع تغذیه وظیفهای حیاتی در سیستم ایفا میکند اما بسیاری نکات لازم برای خرید یک محصول مناسب را در نظر نمیگیرند. در این مطلب میخواهیم به 5 مورد مهم اشاره کنیم که لازم است در حین خرید یک پاور جدید، حتما به آنجا توجه کنید.
5 نکته مهم برای خرید یک منبع تغذیه
1. توان یک منبع تغذیه
توان یکی از مهمترین مولفههای هر منبع تغذیه است که اساسیترین فاکتور در هنگام خرید یک پاور جدید نیز محسوب میشود. توان پاورها که از سوی سازندگان اعلام میشوند، همواره اسمی هستند و مقدار توان خروجی پاور بستگی به راندمان آن دارد. طبیعتا یک پاور با کیفیت و استاندارد توان خروجی نزدیک به توان اسمی را ارائه میدهد. نرخ توان هر پاور به دو دسته تقسیم میشود. نرخ توان متوالی خروجی پاور و حداکثر توان خروجی پاور.
نرخ توان متوالی یا مداوم، حداکثر مقدار توانی است که یک منبع تغذیه می تواند آن را تحت هر شرایط ولتاژ ورودی و دما ارائه دهد. معمولا این مشخصه در برچسب مشخصات هر پاور که در پشت آن چسبانده شده قابل بررسی است. به عبارت دیگر، این همان مقدار توانیست که منبع تغذیه شما به طور معمول می تواند در اختیار سیستمتان قرار دهد.
بر خلاف نرخ متوالی، در حداکثر نرخ خروجی یک پاور پایداری وجود ندارد. پاور شما فقط مدت زمان کوتاهی در حد کمتر از 10 ثانیه می تواند با حداکثر توان خروجی خود کار کند و پس از آن مکانیزم محافظتی وارد عمل می شود و عملکرد را متوقف میکند. به طور مثال برای یک پاور 850 واتی، نهایت توان خروجی حدودا 935 وات است. در برخی پاورها، نرخ مجموع توان خروجی در برچسب روی محصول درج شده که متفاوت با واتیج روی نام محصول یا توضیحات است. بنابراین در زمان خرید یک منبع تغذیه، به نرخ مجموع توان خروجی آن دقت کنید و مطمئن شوید که توان پاور به اندازه ایست که سیستم شما به آن نیاز دارد.
2. حفاظت ایمنی
پاور یک سخت افزار محافظتی در یک کامپیوتر نیز محسوب میشود بنابراین در وهله اول خود باید از استانداردهای لازم حفاظت ایمنی برخوردار باشد. نکتهای بسیار مهم و ضروری که در زمان لازم میتواند جان قطعات گران قیمت سیستمتان را نجات دهد. این بخش از پاور تشکیل شده است از مدارهای ایمنی مختلفی که هر یک در زمان مشخصی وارد عمل میشوند و از پاور و دیگر قطعات سیستم محافظت میکنند. مهم ترین آنها عبارتند از OVP – OCP – OPP – OTP – SCP که در پائین توضیح مختصری برای هر کدام آوردهایم.
OVP (محافظت ولتاژ بیش از حد)
یکی از مشکلاتی که ممکن است در پاور رخ دهد، افزایش غیر معمول ولتاژ خروجی است. در صورتی که این مشخصه از مقدار تعریف شده تجاوز کند، خروجی ولتاژ منبع تغذیه قطع میشود. پس از اینکه این مشکل رفع شود، مجددا پاور راه اندازی میشود. با این کار از آسیب رسیدن به مادربرد و دیگر قطعات جلوگیری میشود.
OCP (محافظت جریان بیش از حد)
زمانی که شدت جریانی که هر ریل ولتاژ ارائه میدهد از حداکثر آستانه تحمل خروجی جریان پاور تجاوز کند، پاور جریان را به منظور محافظت قطع میکند. مجددا بعد از بازگشت شدت جریان به حالت عادی، کارکرد پاور به حالت سابق برمیگردد.
OPP (محافظت توان بیش از حد)
اگر مصرف توان سیستم بیشتر از نرخ توان منبع تغذیه شود این مدار وارد عمل میشود و توان را برای محافظت قطع میکند.
OTP (محافظت حرارت بیش از حد)
هنگامی که دمای داخلی منبع تغذیه از مقدار آستانه طراحی شده بالاتر برود، که این اتفاق معمولا به دلیل استفاده از فن ضعیف یا دفع ضعیف حرارت رخ میدهد، عملکرد پاور تا زمان بازگشت دما به آستانه مجاز متوقف میشود.
SCP (محافظت اتصال کوتاه)
از رایجترین مشکلات قطعات الکترونیکی که زمانی رخ میدهد که مدارهای خروجی دچار اتصال کوتاه میشوند و پاور در این مرحله به منظور حفاظت متوقف میشود و با بازگشت به حالت عادی، پاور مجددا راه اندازی میشود.
3. طراحی ریل منبع تغذیه و الزامات توان
طراحی ریل منبع تغذیه به دو گروه تک ریل و چند ریل متمایز میشود. هر طراحی دارای مزایا و روش های کاربردی خود هستند. تفاوت نام گذاری طراحی تک ریل و چند ریل در این است که یک منبع تغذیه دارای چندین خروجی توان +12V است. +12V هسته اصلی منبع توان محسوب میشود بنابراین توان مورد نیاز نسبتا زیاد است. جریان مورد نیاز پردازنده، کارت گرافیک و مادربرد همگی توسط +12V تامین میشوند. به طور کلی اینکه طراحی یک منبع تغذیه تک ریل یا چند ریل است را میتوان از روی جدول مشخصات محصول تشخیص داد.
طراحی تک ریل
همان طور که از نامش پیداست، دارای فقط یک کانال +12V است و تمامی قطعات سیستم از طریق همین کانال تامین جریان میشوند. مزیت این نوع طراحی این است که کل جریان در یک مدار متمرکز است. بنابراین شدت جریان برق یک مدار که میتواند تامین شود نسبتا عظیم است. در قسمت مشخصات پاور، فقط یک +12V وجود دارد که حداکثر شدت جریان برق و توان قابل استفاده را نشان میدهد.
طراحی چند ریل
در این نوع طراحی، +12V به چندین کانال تقسیم شده است. محدودیت شدت جریان برای هر کانال تعریف شده و هر کانال به طور مجزا دارای مدار حافظتی OCP است تا هیچ یک از کانال ها در هنگام عبور جریان بارگذاری شده از مقدار مجاز آسیبی به سیستم وارد نکنند. محدودیت جریان هر یک از کانال های +12V را می توانید از روی برچسب مشخصات فنی پاور کنترل کنید. مهم نیست که چه تعداد کانال وجود داشته باشند، در نهایت مجموع ولتاژ یکسان است. به طور مثال در پاور MPG A850GF کمپانی MSI، چهار کانال +12V برای تامین انرژی مورد نیاز پردازنده، کارت گرافیک و مادربرد با مجموع ولتاژ 850 وات وجود دارد.
4. شخصی سازی و طراحی کابل ماژولار
طراحی بخش کابل منابع تغذیه به سه نوع تمام ماژولار، نیمه ماژولار و غیر ماژولار تقسیم بندی میشود. تفاوت میان این طراحی ها در امکان جداسازی کابلها از بدنه پاور است. مزیت پاورهای فول ماژولار در این است که کاربر میتواند کابلها را بر اساس فضایی که در اختیار دارد، منظم و با سلیقه وصل کند و مدیریت کابل کشی رو بهبود بخشد. همچنین در این حالت امکان شخصیسازی کابلها هم وجود دارد. اکثر پاورهای رده بالای بازار از نوع تمام ماژولار هستند. سری پاورهای MPG شرکت MSI از نوع فول ماژولار هستند و کاربران میتوانند به میل خود کابل ها را شخصیسازی کنند.
5.گواهی راندمان 80PLUS
80 PLUS یک گواهی کیفی برای تسریع در نشان دادن میزان راندمان انرژی یک منبع تغذیه است که به شش رده تقسیم میشود. هر چه سطح این گواهی بالاتر برود، نشانگر این است که آن پاور راندمان بالاتری دارد و در مصرف انرژی بیشتر صرفه جویی میشود. برای رسیدن به سطح بالاتری از این استاندارد، لازم است که پاور دارای متریال باکیفیتتری باشد. غالب پاورهای رده بالای بازار دارای گواهی 80 PLUS Gold هستند و در توان های بالاتر، از گواهی Platinum برخوردارند. قیمت پاورهای Platinum بسیار بالاست اما تفاوت راندمان چندانی با رده Gold ندارند. بنابراین خرید یک پاور با گواهی Gold مقرون به صرفهتر است. پاورهای MPG A850GF /MPG A750GF / MPG A650GF دارای گواهی 80 PLUS Gold و طراحی فول ماژولار هستند و با برخورداری از طراحی چند ریله، از امنیت بالایی برخوردارند.
در نهایت توجه داشته باشید که پاور سیستم خود را بر اساس نیاز خود و کاربری سیستم انتخاب کنید. جدول زیر پاورهای پیشنهادی برای کارت گرافیک های سری RTX 30 را با پردازندههای اینتل و AMD نشان میدهد که مطابق با پاورهای کمپانی MSI هستند.
بیشتر بخوانید: رونمایی از منبع تغذیه سری MPG GF MSI – پشتیبانی از آخرین کارت گرافیکهای انویدیا
ضمنا درسته که Corsair HX1000i قابلیت سوییچ بین سینگل و مولتی رو داره؟
معایب این مدل پاور چیه؟
بله این مدل پاور ریل قابل تنظیم داره. هر حالت مزایای خودشو داره.
جدولی که برای تک ریل و چند ریل کشیدین هر دو چند کانال خروجی داره که
ملاک ریل +12V هستش دوست گرامی.
بسیار عالی
طول عمر پاور چطوره؟ یعنی تا چند سال میشه با خیال راحت استفاده کرد و کی باید عوض بشه
تعریف مشخصی نداره طول عمر پاور. ولی راندمان پاورها در طول زمان کاهش پیدا میکنه. این نکته رو باید در زمان ارتقای سیستم در نظر داشت.
مختصر و مفید.
مطالب مشابه خیلی نیاز هست توی سایت.
مصرف برق یه پاور همون چیزی که روش نوشته یعنی یه پاور ۷۵۰ وات، در ساعت ۷۵۰ وات مصرف برق داره؟اگه نه پس چند وات؟
خیر دوست عزیز این موضوع بستگی به قطعات سیستم شما و مقدار مصرفشون داره. که طبیعتا در زمان های مختلف متفاوت هستش.
خیلییییی عالییییییی
دست مریزاد
پاور خوب یکی asus یکی corsair
اینایی که توبازاره غیر قابل اعتماد هستن
Evga هم خوبه ولی جدیدتریناش خوبن بعد
سیلوراستون و کولر مستر هم هستن ولی خطرین
پاور با خازن ژاپنی بهترین انتخابه
درود فراوان
نوشته ی بسیار خوبی بود
لطفا این مدل نوشته ها رو زیاد کنید.