شبکه های اجتماعی در ایران، همانند سایر نقاط جهان، جزو جدایی ناپذیر اینترنت و فعالیت کاربران در آن بوده اند. از آغاز حضور اینترنت در ایران و محبوب شدن “یاهو مسنجر” تا آغاز به کار “اورکات” در سال های ابتدایی دهه 80 و سپس ظهور پدیده هایی مانند فیسبوک و توییتر، شبکه های اجتماعی به عنوان یکی از اصلی ترین عوامل استفاده کاربران از اینترنت شناخته می شده اند. پس از انقلاب تلفن های هوشمند در جهان، نوع جدیدی از شبکه های اجتماعی پدید آمدند که ایده اصلی آنها جایگزینی شیوه های قدیمی تر ارتباطی مانند “پیام کوتاه متنی” و “پیام های چندرسانه ای” بود و البته به تدریج به قابلیت های آنها نیز افزوده شد. به این ترتیب کاربران با نسل جدیدی از اپلیکیشن ها مواجه شدند که نه تنها باعث کاهش هزینه های استفاده از گوشی موبایل می شدند، بلکه بسیاری از قابلیت هایی که توسط مراجع مختلف “غیر مفید” یا “غیر مجاز” تلقی می شدند را نیز در اختیار آنها قرار می داد. احتمالا به یاد خواهید آورد که پس از شروع فعالیت اپراتور سوم همراه در کشور، انحصار ارائه خدماتی مانند تماس های تصویری در اختیار رایتل بود تا به این ترتیب بتواند سهم خود را در بازار افزایش دهد، با این حال ظهور چهره هایی مانند “وایبر” و “اسکایپ” باعث شد چنین انحصاری در عمل بی معنی باشد.
اما شبکه های اجتماعی موبایلی در ایران هموراه به سد سخت قانون گذاری برخورد کرده اند. همانند بسیاری دیگر از تکنولوژی های نوین، اولین مواجهه با این نوع شبکه ها نیز مسدود کردن دسترسی کاربران به آنها بوده است. اتفاقی که نه تنها برای “اورکات” به عنوان اولین چهره مدرن از شبکه های اجتماعی، بلکه بعدتر برای فیسبوک، توییتر، یوتیوب و حتی نمونه های فارسی آنها نیز رخ داد و بعدتر به فیلتر شدن برنامه های اختصاصی موبایل مانند وایبر رسید. با این حال کاربران همیشه جایگزینی برای پلتفرم های مسدود شده یافته اند و همین نکته باعث یک مهاجرت قابل توجه از وایبر به “تلگرام” شد. برنامه ای که در ابتدا به دلیل قابلیت هایی مانند حالت “پیام امن” بین گروه اندکی از کاربران شناخته شده بود اما مسدود شدن دسترسی به وایبر باعث شد کاربران ایرانی با سرعت بسیار زیادی تلگرام را به عنوان محل اجتماع مجازی جدید خود انتخاب کنند.
بر خلاف بسیاری از اپلیکیشن های خارجی که عملا کاربران ایرانی برای آنها نامرئی هستند، مدیران تلگرام از پتانسیل بسیار بالای ایرانی ها برای تبدیل کردن این اپلیکیشن به یکی از ابزارهای ارتباطی بزرگ جهان آگاه بودند. به همین دلیل به تدریج قابلیت های جدیدی را به آن افزودند که پیشتر در وایبر مورد توجه کاربران قرار گرفته بودند و جزو خواسته های ایرانی ها به حساب می آمدند. برای نمونه مدتی پس از کوچ ایرانی ها به تلگرام، قابلیت ساخت “استیکر” اختصاصی به این برنامه اضافه شد. استیکرها تصاویر یا برچسب هایی بودند که با موضوعات مختلف بین کاربران رد و بدل می شدند و می توان آنها را یکی از دلایل فیلتر شدن وایبر دانست. قابلیت های جدید رفته رفته تلگرام را به محیطی بسیار مناسب برای کاربران تبدیل کردند و در کشوری مانند ایران، حتی نبض انتشار اخبار را از خبرگزاری های بزرگ و رسمی کشور نیز گرفتند. گروه ها و کانال های خبری تلگرام با سرعتی باور نکردنی اخبار را با موضوعات مختلف منتشر می کردند و به تدریج حتی بزرگترین رسانه ایران یعنی صدا و سیما را نیز به صرافت بهره گیری از این قابلیت برای رقابت با کانال های خصوصی انداختند. تصمیمی که البته بسیار دیرهنگام گرفته شد و عملا عنوان اصلی ترین مرجع خبری ایرانیان را از صدا و سیما گرفت.
با این حال کاربردهای بیشتری توسط خود کاربران برای تلگرام ایجاد شد. به دلیل ساختار پر ریسک کسب و کار در ایران و نیاز بخش زیادی از جامعه به درآمد جانبی در کنار شغل اصلی و همچنین عدم وجود شغل برای بخش زیادی از زنان خانه دار، تلگرام به پایگاهی برای کسب و کارهای کوچک تبدیل شد. امروزه در تلگرام می توان انبوه کانال های تجاری را مشاهده کرد که به معرفی و فروش محصولات یا خدمات می پردازند و بخش عمده آنها توسط افرادی مدیریت می شوند که به تلگرام به عنوان منبع اصلی کسب درآمد خود نگاه می کنند. صنایع دستی، پوشاک و مواد خوراکی تنها بخشی از کالاهای قابل عرضه توسط این کسب و کارهای کوچک هستند و در بخش خدمات نیز می توان مشاغلی مانند مشاوره و آموزش را مثال زد. در کنار کسب و کارهای کوچک، بسیاری از مشاغل متوسط و بزرگ تر از تلگرام به عنوان پلتفرمی برای گسترش کسب و کار خود استفاده می کنند. خبر رسانی از طریق تلگرام و “شبه وب سایت” هایی که به صورت پیوسته بدون نیاز به درگیر شدن با مشکلاتی نظیر خرید سرور، هاست، طراحی وب سایت و مواردی نظیر آن به تولید محتوا می پردازند و از طریق نمایش آگهی درآمد کسب می کنند جزو همین موارد به شمار می روند. ضمن اینکه هر یک از این بخش ها ممکن است محل کسب درآمد چندین نفر یا حتی یک گروه بزرگ باشند. در نتیجه به راحتی می توان گفت تلگرام در ایران و بازار اقتصادی نامساعد آن برای چندین دهک جامعه، نقشی بسیار پر رنگ تر از یک پیام رسان صرف را بازی می کند.
اما تلگرام از ابتدای هفته جاری در ایران فیلتر شد. دلیل اصلی این اتفاق بروز حوادثی در شهرهای مختلف کشور است که باعث شده تصمیم گیرندگان امنیتی بهترین راه برای جلوگیری از بروز اتفاقات ناگوار را در فیلر کردن تلگرام بیابند. پس از فیلتر شدن تلگرام گزارشی در اخبار ساعت 21 شبکه یک سیما پخش شد که مضمون آن، ضروری بودن مقابله با تلگرام، لزوم فیلتر کردن آن و دیرهنگام بودن اتخاذ این تصمیم بود. همین نکته باعث شد بسیاری از کاربران پیش بینی کنند تلگرام نیز به سرنوشت فیسبوک و توییتر دچار خواهد شد که پیشتر در سال 88 به صورت موقت فیلتر شده بودند و پس از گذشت نزدیک به هشت سال هنوز خبری از رفع این اقدام موقت نیست. اما وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پیامی که در حساب کاربری وی در “توییتر” منتشر شد اعلام کرد فیلترینگ تلگرام موقتی خواهد بود. یک روز بعد باز هم پیامی توسط محمد جواد آذری جهرمی در توییتر عنوان کرد که وی در حال رایزنی با مقامات امنیتی کشور برای بازگرداندن تلگرام به حالت عادیست و البته با عذرخواهی وی از مردم به دلیل مشکلات ایجاد شده همراه بود.
با این حال هیچ صحبتی از میزان آسیب هایی که فیلتر شدن تلگرام به کسب و کارهای کوچک وارد می کند به میان نیامده است. با وجود اینکه آمار کاملا دقیقی از مشاغل مجازی در کشور در دسترس نیست اما تخمین زده می شود بین 10 تا 15 هزار کسب و کار تنها متکی به فضای مجازی در کشور در حال فعالیت هستند و طبیعتا ادامه فیلترینگ موجب ورشکستگی آنها خواهد شد. با در نظر گرفتن درآمدزایی میانگین تنها سه نفر برای هر کسب و کار مجازی می توان به راحتی گفت تصمیم برای فیلتر کردن تلگرام تنها در گام نخست باعث از بین رفتن منبع درآمد حدود 40 هزار نفر در کشور شده است. شاید تصور شود این افراد می توانند به راحتی به یک شبکه پیام رسان دیگر، از جمله پیام رسان های بومی نقل مکان کنند اما بازگرداندن همه کاربران جذب شده در تلگرام به یک پیام رسان دیگر در دنیای کنونی بسیار بعید به نظر می رسد.
با این حال هنوز نمی توان با قطعیت درباره رفع فیلتر تلگرام صحبت کرد. آیا به زودی شاهد این اتفاق و بازگشتن شرایط کسب و کارهای کوچک به شرایط عادی خواهیم بود یا باید منتظر ورشکستگی بسیاری از مردم به دلیل این تصمیم و نتایج آن در جامعه باشیم.
تو به هر چی که میپرستید تو به تمام چیزهایی که براتون مقدسه اگه رمان میخونید اگه دنبال فلسفه و تاریخ و آیتی و…. هستید
فقط نیمساعت وقت بذارید سیاست بخونید، رسانه بخونید، برید تحقیق کنید بدون تعصب بی طرف سوریه چجوری اینجوری شد که از کل سوریه فقط یه دمشق باقی مونده و بقیه جاها با خاک یکسان شده!؟
اگه قرار امنیت نباشه و حیواناتی مثل داعش که همین الان در افغانستان هستند و عکس بیرون دادند که آماده هستند تا به ایران حمله بکنند و پیر و جوون، زن و مرد، با حجاب و بی حجاب، چپ و راست، مسلمون و غیرمسلمون، مخالف یا موافق حکومت رو مثل عراق و سوریه و لیبی سرشون رو ببرن…
تلگرام که هیچ میخوان کل اینترنت نباشه
یکم فکر کنید
یکم فقط یکم
آره دقیقا گوگل الو گزینه خیلی مناسبیه البته فعلاً استفاده نکردم و ميخواستم بزارم واسه مواقع ضروری
خیالی نیست من که خوشحال میشم ببینم همه این سوراخ موشها مثل تلگرام و غیره بسته میشن تا ملت شاید یه ذره به خودشون بیان بفهمن تو جهنم زندگی کردن با یه یدونه پنکه دیگه فایده ای نداره و فقط قابل تحمل میکنه شرایط رو و باید کار یکسره بشه و من مال دوره اوراکات و یابووو مسنجرم و مال دوره ای که اینترنت تو ایران اولش فیلتررر نبود و اینقدر فیلترینگ شوخمی دیدم چه سایت بگیر و چه برنامه که دیگه حالم بهم میخوره و یه روزی بشه اول تموم اینایی که مسئول و کارکانان این جور جاها باشه رو اویزون میکنم و به ابدارچیشون هم رحم نمیکنم چه برسه به اون تکنیسینهای نون به نرخ روز خورشون و چقدر سایت و سرمایه و چقدر منبع درامد مردم رو به راحتی نابود کردن و بعد میخوان یکشبه با وعده برای ما که عمرمون تموم شد کار درست کنن بی وجدانها:-L
برین گوگل الو یا واتس اپ نصب کنید خیلیم عالی تره گوگل الو هوش مصنوعیم داره استیکراشم متحرکه:)
کلا باید این رو بگم که فیلتر کردن تلگرام و اینستگرام نه درد مردم رو دوا میکنه و نه جواب مشکلات مردمی هست که اعتراض کردند به گرانی . من 16 سال غیبت سربازی داشتم که به خاطر داشتن معلول در خانواده ترجیح دادم نرم سربازی و شرایط هم طوری بود که معافیت شامل من نمیشد . این رو بگم که تو این 16 سال از تمام خدمات اجتماعی مثل بیمه تامین اجتماعی ، اخذ گواهی نامه ، استخدام رسمی ، ادامه دانشگاه ، داشتن کسب پروانه برای کار و غیره … محروم بودم که این میشه بزرگترین جریمه و تنبیه برای من غایب و اون وقت دولت اومد و به جای اینکه بعد از 16 سال لطمه ای که به من وارد شده بیاد و بگه ما به شما کمک میکنیم و توی این شرایط بد اقتصادی الان وقت اینه که به جوونها کمک بکنیم اومد و نه تنها مبلغ 15 میلیون بعلاوه 10 میلیون جریمه ما تفاوت 8 سال غیبت رو گذاشت جلوی پای من که جمعا میشه 25 میلیون جریمه برای مدرک دیپلم که همین یک هفته پیش متوجه شدم که همون جریمه رو کردند 2 برابر و توش موندم که منی که نتونستم جریمه 25 میلیونی رو بدم حالا که وضع اقتصادی بدتر شده چطوری اینها میان و یدفعه تصمیم میگرند که جریمه رو باید 2 برابر کنند بر اساس چه منطقی و چه قانونی ؟!! و بعد توقع دارید مردم سکوت کنند و هیچ اعتراضی به این گرونی و نا عدالتی ها نداشته باشند . البته این مشکل من بود و هر کسی به نوبه خودش مشکلات دیگه ای داره که وقتی تمام این مشکلات حل نشده کنار هم قرار میگیرند میشه یک معضل بزرگ که نیاز به فریاد داره تا به گوش مسئولان برسه .
:l
این کار نقشه خود دولت هست . خودشون پرچم رو اتیش زدن تا این حادثه رو بگن کار این مردم نیست . برای آبرو شون هم که شده دست به هر کاری میزنن
بزار سر سفره خانوادت اونُ
مشکل مردم اون آرم وسط پرچمه که همون ُ پله کردن واسه ذله کردن مردم
اغتشاش -))))))))
حرف مفت که کنتور نداره ، تو بزن
از کی تا حالا تو اعتراضات مردمی پرچم کشور رو اتش میزنن:o!!کجای دنیا همچین اتفاقی افتاده تا الان؟
ملت، اینقدر بزنید تو سرتون تا از تمام سوراخای بدنتون خون بزنه بیرون!:-D
اخه مجری شبکه 5 (خبر) صدا سیما میگه اعتراض مرمی برای گرانی
این اقا میگه بر اندازی و سقوط نظام :l
پایان شب سیه سفید است
لینک ([url]”http://www.vajehyab.com/dehkhoda/%D8%A7%D8%BA%D8%AA%D8%B4%D8%A7%D8%B4″[/url])
اغتشاشات که شما میفرمایید از خیانت میاد
چیزی که ما دیدیم اعتراضاته مردمی بود
مگه تلگرام الان فیلتر شد جلوی اعتراض گرفته شد ؟
امیدوارم ازادی بیان از بین نره که همیشه مردم بتونن حقه خودشون رو طبق قانون مطالبه کنن مثه ازادی اجتماعات و حقوق مدنی
این یارو جزو لشکر سایبریه
کلاً کارش اینکه تو نت بچرخه گل واژه بگه
اخه وقتی یارو مییاد اموزش بمب به مردم میده!کسب کار اینترنتی چه ارزشی داره وقتی جونمون در خطره
یارو داره تو خیابون میره یه بمب دستی میندازه تو مغازتو میره حالا تو اگه میتونی جون و اموالتو نجات بده!!
به دوستتون بفرمایید که اگه خیلی داره میسوزه آب سرد بریزه روش
مجبوریم با سنگ یا برگ :emoji1
یکی به کاءنات بگه چرا اینجا به دنیا اومدیم:smiley0
آفتابه بیارم؟:D
یکی از دوستان ما که از این راه درآمد زایی می کرد بهم گفت :
که خیلی ضرر کرده متاسفانه و طول میکشه تا بتونه خسارت ها رو جبران کنه
ای کاش یه جور بیمه ای چیزی بود برای این وقتا . که ضررها رو میداد
ولی به هر حال اعتقاد داره امنیت ملی بالاتر از هر چیزیه و واقعا لازم بود که فیلتر بشه و الا کشور وارد بحران بدی میشد و اگر نظام سقوط می کرد دیگه جونش امنیت نداشت چه برسه به کسب و کارش.
می گفت: هر چی فکر می کنم می بینم می ارزه مدت کوتاهی ضرر کنم بهتر از اینکه امنیتم رو از دست بدم
البته این نظر ایشون بود نظر بقیه بزرگواران هم محترم و به جای خود.
تا یه حدودی حرفش درسته چون یکی از راه های خط دادن به اغتشاشات همین راه بود!
آب قطعه