یکی از سوالات بسیاری از خوانندگان محترم که در بخش های مشاوره و گاها ایمیل مطرح می گردد، کاهش کارایی “سخت افزارها” در اثر گرما است. در این مطلب به طور شفاف و ساده، به بررسی این مسئله خواهیم پرداخت. آیا گرما در عملکرد قطعات سخت افزاری و پرفورمنس آنها تاثیر دارد؟
آیا گرما در عملکرد سخت افزارها موثر است؟
پاسخ ساده است؛ بله! گرما همواره مهمترین تاثیرات خود را بر روی قطعات سخت افزاری گذاشته و این مسئله باعث افت کارایی آنها می گردد. اینک کمی شفاف تر به این موضوع می پردازیم. پردازنده ها (CPU) دارای بخش های امنیتی در زمینه حفظ تعادل در حرارت هستند؛ حرارت بیش از حد در برخی از پلتفرم ها، باعث پارک کردن هسته ها ی اضافی می گردد که در سخت افزار اصطلاحا به آن CPU Core Parking نیز گفته می شود. هر چند که عمل پارک عموما به دلایل دیگری صورت می گیرد، اما حرارت بالا نیز می تواند این مسئله را عملی کرده و بیشتر در نوت بوک ها قابل مشاهده است.
در مرحله بعدی، پردازنده با کاهش فرکانس و ولتاژ ورودی، سعی در کاهش دما دارد؛ برخی از CPU ها با فناوری هایی به نام در این زمینه فعالیت می کنند که از جمله می توان به تکنیک XFR اشاره کرد که البته هدف اصلی نه کاهش دما، بلکه بالا بردن فرکانس پردازنده است که البته این امر با توجه به دما و خنک کننده ی آن، به صورت هوشمند اتفاق می افتد. XFR فناوری اختصاصی پردازنده های AMD Ryzen است. و اما در صورت بالا رفتن حرارت بیش از حد مجاز، پردازنده سیستم را ریستارت کرده، پیغام خطای حرارت را اعلام کرده و یا به طور کلی دستور خاموش شدن سیستم یا نوت بوک را صادر می کند. در برخی موارد و با کمی بی دقتی، این مسئله می توان حتی منجر به سوختن CPU نیز گردد. در نتیجه این رفتارهای یک CPU در زمان ایجاد حرارت بالا است.
و اما کارت گرافیک ها؛ کولرهای امروزی، دارای فناوری های نظارت بر دما هستند، بدین ترتیب که دور چرخش فن ها بر اساس دمای کارت گرافیک صورت می پذیرد. با بالا رفتن حرارت، عملکرد ترانزیستورهای GPU با مشکلاتی مواجه است که در نتیجه کارایی رندر را به همراه دارد. GPU نیز از تکنیک مشابه با CPU ها استفاده می کند اما با این تفاوت که بالا رفتن حرارت از سطح مجاز باعث ریستارت شدن سیستم نشده و کارت گرافیک به طور ناگهانی هنگ کرده و یا تصویر در هم می ریزد. با تکرار این اتفاق، GPU از لحیم خود خارج شده، مدار VRM سوخته و یا حتی خود GPU نیز از کار خواهد افتاد.
و اما به سراغ ذخیره سازها می رویم؛ درایو های SSD مهمترین ذخیره سازهایی هستند که به حرارت حساس هستند. درایوهای SSD خصوصا در مدل های M.2، به حرارت های بالا حساس هستند. در کنترلرهای آنها، یک مدار اضافی به منظور کنترل حرارت و مانیتورینگ آن تعبیه شده است. بسیار ساده است، این کنترلر در زمانی که حرارت SSD بالا می رود، به طور هوشمند کارایی و سرعت آن را کاهش می دهد تا دمای آن را پایین بیاورد. هر چند که امروزه برای این مدل ها خنک کننده هایی در مادربرد و به صورت مجزا در نظر گرفته شده است، اما M.2 و دیگر SSD ها همچنان با این مدار در کنترلر عرضه می گردند.
کنترلر M.2 ها چیزی در حدود 20% الی 60% از کارایی و سرعت SSD ها در حین دمای بالا کاهش می دهند. هر چند که با کمی دقت و انجام خلاقیت ها، می توان تهویه آنها را به وسیله فن های کیس فراهم نمود. اما می دانیم که بروز دمای بالا در تجهیزات دیجیتال و سخت افزاراها به همین موارد ختم نمی گردد؛ گوشی های هوشمند نیز با پیغام Shut down Befor Overheat غریبه نیستند. در نتیجه برای حفظ کارایی و طول عمر تجهیزات و سخت افزارهای خود، همواره به فکر کاهش حرارت و دمای مناسب آنها باشید.
[u]درضمن بچه ها مراقبت باشید[/u]
مراقب سیاست فروش بعضی سایت ها باشین
مثل این یکی که من خیلی ازش بیزارم
ببینی چه سیاستی داره این اقا:
X370 XPOWER GAMING TITANIUM + FREE SSD مادربرد MSI
https://lioncomputer.ir/%DA%A9%D8%A7%D9%85%D9%BE%DB%8C%D9%88%D8%AA%D8%B1/%D9%82%D8%B7%D8%B9%D8%A7%D8%AA-%D8%A7%D8%B5%D9%84%DB%8C/%D9%85%D8%A7%D8%AF%D8%B1%D8%A8%D9%88%D8%B1%D8%AF/%D9%85%D8%A7%D8%AF%D8%B1%D8%A8%D8%B1%D8%AF-%D8%A7%D9%85-%D8%A7%D8%B3-%D8%A2%DB%8C-x370-xpower-gaming-titanium-90.html
قیمت رو نگاه کنین : ۱۴۳۰۰۰۰ تومان
حالا کاشف به عمل اومده که:
در واقعا این قیمت بیشتر از مادر بورد ASUS ROG STRIX Z370-E — MSI Z370M GAMING PRO AC — ASUS ROG STRIX Z370-G — هست
که این 3تا مادربورد خیلی امکانات بیشتری نسبت به اون MSI X370 XPOWER GAMING TITANIUM دارن.
اینجاش جالبه :+ FREE SSD
اس اس دی 128 گیگ قدیمی…..
تازه این حجم اصلا حتی به صرفه نیست که بخاین بخرین
تکنولژی جدیدتر در راه و تا یکی دوماه دیگه میرسه تو کشور
ساده نباشین…..
در واقع این اقا قیمت SSD رو روی مادربورد کشیده!!
گول ظاهر مادربورد رو نخورید – درست زیبا و قشنگه ولی امکانات کمی داره.
حالا رو صحبتم با مدیر و نویسنده و یا هر کس دیگه ای که میخاد این مطلب رو پاک کنه:
واقعا مدیون من میشی
به واقع اگه پاک کنین معلوم نیست چند نفر تو دام این گرون فروش بیفتن.
قران گذاشتم وسط اگه این نظ رو پاک کنید.
یه مشاوره خیلی خوب در مورد خرید کولر و واتر کولر گذاشته بودم…
یه چندتا مطلب به درد بخور هم نوشته بودم که کمک زیادی میکرد به خریدار …
که توی این بازار بلم بشوی قطعات و قیمت های نجومی و پول زور گیری ها و سیاست های فروش قطعاتی که قیمت ارزون دارن ولی با یه خورده سیاست اونو به مشتری بخت برگشته میندازن
ولی انگار به تریپ قبای مدیر سایت و نویسنده برخورد….
شایدم سیاستی پشت این پاک کردن ها هست..مثل حمایت از سایت های گرون فروش..من جمله…لیون کامپیوتر گرون فروش
اونوقت بگید ما بیطرفیم . حق به جانبیم….
میبینم که نظر منو از روی سایت برداشتین
مدیونی …کسی که این کار رو کرده
به نظر من هر کسی که ای ام دی داره اصلا خنک کننده نبنده و با محصولات ای ام دی خونه خودشو گرم کنه چون اساسا محصولات ای ام دی در درجه اول حرارت تولید میکنن و در درجه های چهارم و پنجم به بعد مقدار کمی پردازش
دوست عزیز در جایی ذکر نشده است که لحیم مادربرد خارج می شود نمی دانیم این مطلب را کجا مطالعه کرده اید. در زمینه قطعات 10 سال پیش، قطعا کاربران کمتری از این قطعات به این سن و سال استفاده می کنند و به طور حتم موضوع بحث ما سیستم های 10 سال پیش نیستند. در زمینه پهنای باند هم باید عرض شود که گرما تاثیر چندانی بر پهنای باند ندارد و روی کارت گرافیک ها، نرخ فریم در اثر گرما کاهش پیدا می کند.
مطلب خوبی بود ولی اولا بیش از حد خلاصه بود. هیچ اشاره ای به فرق بین قطعات 10 ساله پیش با امروز نشده بود . عملکرد نسلهای گذشته تو دماهای بالا با قطعه های امروزی خیلی فرق داره. دوم اینکه اصلا مراحل واکنش قطعه ها به دمای بالا رو توضیح ندادید. قعطه که همینجوری هسته هاشو از کار نمیندازه یا cpu ها امروزه به این راحتی نمیسوزن. من گرافیک 650m رو که 28.8 پهنای باند داره تا 33.5 میبرم بالا. دماش هم میرسه به 88 درجه . ولی هیچ فرقی با وقتی که داره تو دمای 60 یا 70 کار میکنه نداره. در گذشته یادمه تو مادربرد های گیگابایت بوق اخطار دمای cpu تو 82 درجه در میومد. الان تا 95 درجه هیچ مشکلی وجود نداره.از طرفی گفته شده لحیم مادربرد در میاد:emoji7 . اگر کنترلر دما وجود داره (که داره)هیچ وقت دما به اون حد نمیرسه که همچین اتفاقی بیوفته اگرهم نیست که احتمالا کنترلر اون قطعه یه ایرادی داشته. به طور خلاصه دما تاثیر دارد ولی نه تا این حد. مقاومت قطعات به گرما خیلی بیشتر شده و خیلی از مشکلاتی که قبلا با گرما بوجود میومد الان حتی تاثیر رو عملکرد هم نداره.
امثال شما لیاقت amd رو ندارن
بزارید هوا سرد بشه برف بیاد
اونوقت قدر amd رو میدونید
وقتی با 2 تا گرافیکش میشه یه خونه 200 متری گرم کرد متوجه میشی سرما یعنی چی 😀
اصلا میدونی چی داری میگی؟؟؟؟؟؟
فعلا نظرات بی ارزش و پوچ تو فاجعست اگه چشم داری که داری و عقل داری که نداری متاسفانه
برو ببین دمای i7بالاست یا رایزن این همه تست دما تو نت هست چشمات میبینه ولی عقلت پردازش نمیکنه
میگه امنیت مهم نیست جل الخالق امنیت برا تو مهم نیست ولی برا دیگران امنییت خعلی مهمه
پردازنده های بولدزر amd شاید دماشون بالا باشه ولی بالاتر از i7 ها نیست
چرا خودتو مسخره دیگران میکنی اخه عقل کل
من قبلا اینکه چه سی پی یو داغ تره یه عکس از تست سایت tomhardware گذاشتم که اگر معتبرترین نباشه حتما جز مراجع اصلی هست
اونجا دیدیم هشت هسته ای ای ام دی فقط چند درجه از ۷۷۰۰ اینتل داغ تره که یه چهار هسته ای
ممنون مقاله خوبی بود :-bd
واقعا xfr فاجعه بیش نیست
این که خوبه سری پردازنده های بولدزر amd که اوج بی تدبیری این شرکت بود که هزاران cpu سوخته دسته مشتری ها گذاشت
خلاصه amd مساوی با حرارت بالا مصرف زیاد و سوختن مباشد
که خوشبختانه هیچ محبوبیتی داخل کشور عزیزمون ندارد و فقط اسمش در بازار است:emoji0
با سلام
برای cpu amd 1600x کولر Green Notus200 مناسبه یا چی پیشنهاد میدید؟
ممنون
حالا بعضی ها هم میان … رو ربط میدن به شقیقه.
پردازنده های اینتل اصلاً به خاطذ فرکانس بالا همچین دمایی ندارن. همه میدونن که TIM بیکیفیت باعث این موضوع شده که با تعویض خمیر دما تا بیش از 20 درجه کاهش پیدا میکنه که در مقایسه با رایزن دمای کمتری تولید کرده (ولی رایزن لحیم شده هست و بیشتر از این نمیشه دمای تولیدیش رو کاهش داد یا دما رو بهتر منتقل کرد).
اقای آریایی اگر منبع درموردxfr دارید بگید وگرنه ذهن مردم رو مخدوش نکنید
Xfr برای دسکتاپ هست و mxfr برای لپ تاپ
از همه مهمتر اینا هوشمند طراحی شده و مهمترین المان هم گرما هست پس اگر داغ بشه سریعا فرکانس رو کاهش میده
فعلا که سری اینتل بخاطر فرکانس بالاتر داغ تره
چرا اونو مثال نزنید مخصوصا افزایش دمای ناگهانی 7700k