به نظر میرسد باید خود را برای یک سونامی در قیمت گجتهای الکترونیکی آماده کنیم چرا که شرایط برای انفجار قیمت این دستگاهها کاملا فراهم است. همین حالا هم سازندگان دلایل کافی برای افزایش قیمت محصولات خود دارند اما همه چیز دست به دست هم میدهد تا میزان رشد قیمتها بیش از پیش افزایش پیدا کند. افزایش چشمگیر قیمت فلزات زمینی کمیاب طی یک سال گذشته میتواند به زودی منجر به افزایش قیمت دستگاههای الکترونیکی در ماههای آتی شود. در عین حال، چین و ایالات متحده هر کدام دیگری را در مورد این اتفاق متهم میکنند و هیچ راه حل دیپلماتیک هم برای رفع این معضل ارائه نمیدهند.
افزایش چشمگیر قیمت فلزات زمینی کمیاب
در طول یک سال گذشته شاهد اخبار متعددی در رابطه با کمبود قطعات الکترونیکی ضروری در صنعت تکنولوژی بودهایم. از تراشه و خازن گرفته تا تراشههای درایور نمایشگر همگی جز قطعاتی هستند که در حال حاضر کمیاب هستند و همین باعث افزایش قیمت اکثر محصولات الکترونیکی مانند گوشیهای هوشمند، سخت افزارهای کامپیوتر و همچنین اتومبیلها خواهد شد. با وجود تمامی تلاشهای انجام شده از سوی سازندگان برای مقابله با این مشکلات، همچنان بازار از کمبود بسیاری از قطعات پر تقاضا رنج میبرد. اتفاقی که منجر به افزایش شدید قیمت محصولاتی همچون کارت گرافیکها شده است. به گزارش Nikkei Asia، تا اتمام این بحران فاصله بسیار است. اکنون سازندگان لوازم الکترونیکی با چالش جدیدی با نام افزایش شدید قیمت فلزات زمینی کمیاب روبرو هستند که استارت این اتفاق از یک سال قبل خورده و اثرات آن را در ماههای آینده احساس خواهیم کرد.
اصلیترین دلیل افزایش چشمگیر قیمت فلزات زمینی کمیاب، جنگ تجاری چین و امریکا است که به نظر میرسد قرار نیست به این زودیها خاتمه یابد. جنگی که بر روی عرضه برخی از مهمترین مواد لازم برای ساخت دستگاههای الکترونیکی تاثیر گذاشته است. درگیری بین این دو کشور بیشتر از همه بر روی قیمت لیتیوم که در باتری گجتهای الکترونیکی استفاده می شود، انرژی هستهای و تجهیزات فضاپیما تاثیر گذاشته است. در واقع نزدیک به 150 درصد قیمت موارد مذکور در مقایسه با سپتامبر سال گذشته بیشتر شده است.
چین یا امریکا؟ مقصر کیست؟
بیشترین افزایش قیمت بعد از این موارد، مربوط به عنصر هولمیم بوده که قیمت این ماده نیز در طول یک سال گذشته به بیش از دو برابر افزایش یافته است. از هولمیم در ساخت مگنتها و آلیاژهای مخصوص سنسورها و اکتواتور استفاده میشود. همچنین برای ساخت مگنتهای قوی، مانند آنچه که در اسپیکرها، موتورها، توربینهای بادی و غیره یافت میشود، از دو ماده نئودیمیم و پرازئودیمیم استفاده میشود. قیمت دو ماه نیز در یک سال گذشته 73 درصد افزایش یافته است. همچنین قیمت مس، قلع، آلومینیوم، کبالت، تربیم اکساید نیز بین 37 تا 82 درصد بیشتر شده است. سازندگان از این مواد برای بسته بندی تراشهها، نصب و اتصال قطعات الکترونیکی بر روی مدارهای الکتریکی، قطعات مکانیکی، روکشهای فلزی و غیره استفاده میکنند.
طبیعیست که برای اکثریت کاربران، پشت صحنه فرآیند تامین این مواد و تبدیل آنها به دستگاه های الکترونیکی، خودروهای برقی یا دیگر محصولات موضوعی پنهان و غیر قابل درک باشد. اما این موضوعیست که قیمت تمامی کالاهای الکترونیکی را تهدید میکند و میتواند وضعیت زنجیره تولید و تامین را نسبت به آنچه که امروز هست، بسیار پیچیدهتر و شرایط را سختتر کند. همچنین این اتفاق دولتها را در رسیدن به اهداف حفظ محیط زیست کمک نمیکند. کشورهای زیادی سعی دارند با اتوماسیون کردن صنایع و استفاده از خودروهای برقی به کره زمین کم کنند، اما چنین اتفاقاتی در شرایطی که بیش از هر زمان دیگری تقاضا برای لوازم الکترونیکی زیاد است مانع از دستیابی به این اهداف میشود.
تلاش امریکا برای کاهش وابستگی به چین برای تامین مواد معدنی کمیاب
برخی چین را از آنجایی که 55 درصد از ظرفیت تولید جهانی را در دست دارد و 85 درصد از فلزات زمینی کمیاب در این کشور استخراج میشوند، مقصر این قضیه میدانند. یکی از راهکارهای احتمالی برای حل این مشکل، افزایش ظرفیت ایالات متحده در زمینه فلزات زمینی کمیاب و کاهش وابستگی به چین برای تامین مواد اولیه ضروری است. در این زمینه کمپانی امریکایی فعالیت خود را بر روی معدن تازه باز شده Mountain Pass در کالیفرنیا آغاز کرده که میتواند تا حدودی مانع افزایش قیمت فلزات کمیابی که از چین وارد میشوند شود. امریکا با هدف افزایش ظرفیت استخراج فلزات کمیاب، میلیونها دلار بودجه در نظر گرفته است اما همچنان بخش عظیمی از مواد معدنی این کشور، یا دقیقتر 50 هزار تن در سال باید برای پردازشات نهایی به چین ارسال شوند.
تعدادی از تامین کنندگان چینی که با کمپانی های اپل، آمازون، دل، فیسبوک، لاجیتک و سنهایزر قرار داد دارند حاشیه سود ناخالص خود را از این صنعت حدودا 20 درصد کاهش داده اند و مانع وارد شدن شوک شدید به بازار شده اند اما در آینده نزدیک چارهای برای آنها جز افزایش قیمت نهایی محصولات نخواهد ماند و قیمت تمامی لوازم الکترونیکی و باتریها بالا خواهد رفت.
دیدگاهتان را بنویسید