وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات امروز ضمن اشاره به استفاده خود از موبایل ایرانی، مدعی شد که گوشی ایرانی توان رقابت با گوشی خارجی را دارد.
عیسی زارع پور امروز در گفتگو با خبرگزاری خانه ملت در رابطه با برنامههای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در جهت تولید گوشی ایرانی توضیحاتی ارائه کرد. او با اشاره به اینکه در حال حاضر سالانه حدود 10 تا 15 میلیون گوشی همراه وارد کشور میشد، عنوان کرد که این واردات حدود 3 تا 5 میلیارد دلار ارز از کشور خارج میکند.
از موبایل ایرانی استفاده میکنم
وزیر ارتباطات در این مصاحبه اعلام کرد که در حال حاضر از گوشی ایرانی استفاده میکند و این گوشی ظرفیتهای مناسبی نیز دارد. او اذعان کرد که ظرفیتهای خوبی برای تولید موبایل در داخل کشور وجود دارد اما باید بازار آن در کشور شکل بگیرد و مردم به این موبایلها اطمینان کنند.
زارع پور با اشاره به اینکه ممکن است این گوشیها نواقصی داشته باشند، عنوان کرد که باید به این نکته توجه داشت که موبایل ایرانی تولید داخل بوده و در ساخت آن از ظرفیت جوانان استفاده شده و موجب اشتغالزایی خواهد شد. او ضمن اشاره به اینکه این موضوع در مردم و جامعه خودباوری ایجاد میکند، عنوان کرد که این گوشیها نسبت به نسخههای خارجی ارزانتر خواهند بود.
گوشی ایرانی توان رقابت با گوشی خارجی را دارد
عیسی زارع پور معتقد است که تولید گوشیهای همراه متنوع نیاز به یک برنامهریزی منسجم در کنار عزم عمومی و باور ملی دارد. او همراهی مردم را لازمه موفقیت این برنامه دانست و گفت:
“ما در تلاش هستیم تا بخش قابل توجهی از نیاز کشور به گوشی همراه از طریق تولید بومی تامین شود اما مردم نیز باید همراهی کنند زیرا حتی اگر محصولات باکیفیت نیز تولید شود اما مردم همراهی نکنند، اتفاق مثبتی در این زمینه نمیافتد.”
وزیر ارتباطات در پاسخ به این سوال که “آیا گوشیهای همراه داخلی توان رقابت با همتایان خارجی خود را دارند؟” گفت: “بله؛ حتی سرمایهگذارانی ایرانی که اکنون در عرصه تولید در سایر کشورها فعال هستند، آمادگی دارند که ظرفیت خود را برای تولید گوشی همراه در ایران به کار بگیرند.”
زارع پور در پایان با شدنی خواندن امکان تولید انواع گوشیهای همراه با کیفیت در کشور، تأکید کرد که باید باور ملی شکل گیرد و مردم نیز صبر کنند. او گفت که گاهی ممکن است برخی گوشیها یکی از تواناییهای گوشیهای خارجی را نداشته باشد. وی با طبیعی خواندن این موضوع در مراحل ابتدای کار تولید است، اذعان داشت که باید مردم همراهی کنند، تا روزی که بتوان صادرکننده گوشی همراه بود.
به ما بگویید که در صورت تولید گوشی همراه داخلی که ممکن است توانایی محصولات خارجی را نداشته، از این محصول حمایت خواهید کرد؟ نظرات خود را در خصوص برنامه مسئولین مبنی بر تولید گوشی داخلی در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
Sorry, there are no polls available at the moment.مقالات مرتبط:
سلامیکی به من جواب بده که چه اصراری هست ما بخواهیم انگشت در هر چیزی بکنیم و مدعی نداشته هامون باشیم تا جاییکه داشته هایمان را هم فراموش کنیم.
به جای تولیدات نامرغوب داخلی که باعث از بین رفتن سرمایه ملی و پایین آمدن کیفیت زندگی میشود تا جاییکه حتی به سلامت انسانها لطمه وارد میکند چرا این سرمایه را خرج داشته هوایی نمیکنیم که شناسنامه آن به نام ماست؟!؟
صنعت فرش کجاست؟کشاورزی و تولیدات بکر و ارگانیک کجاست؟دامپروری کجاست؟
از همه اینها مهمتر آقایون هیچ میدانید سرمایه گذاری در صنعت توریسم میتواند مملکت را بی نیاز از خام فروشی و فروش نفت و گاز و معادنمان کند؟
میدانید سرمایه گذاری در این بخش چقدر اشتغال و درآمد ایجاد میکند؟
حالا بچسبید به ساخت خودرو و موبایل ایرانی
سلام
لاحیه بزارید مردم گوشی ایرانی ارزان بدستشون برسد
شما سواد ندارید از همه پتانسیل سیستم عامل استفاده کنید که همچین نظری دارید!
درضمن ما چیزی بنام گوشی ایرانی نداریم، چون اینجا بجز قاب و محافظ تقلبی هیچ تولیدی نداریم، تمام قطعات با گونی از چین وارد میشه تازه اونم امکان نداره درجه 1 یا 2 یا حتی 3 باشه!
داستان همون لباس فضانوردی آقای جهرمی هست که زحمت کشیدن از آمازون خریدن و پرچم ایران رو با افتخار چسبوندن روش!
کامالان صاحیح میفارمایند؛
اتفاقا کل کابینه سید محرومان از بیخ پراید سوار میشن، ناهار هم نیمرو با لواش (پخت آرد دولتی) میخورن.
چند لحظه لبخند بر لبان مردم نشست.
خدا خیرت بده.
ولی این راهش نیست.
چشم هرچی مأمور ممیزی دستور بفرمایند، فقط وبسایت رو توقیف نکنی یه وقت.
پس راهش چیست؟ ….
تازه بعضیها هم با دمپایی پاره رصد شدند که الحق جیگرمون کارد کشید براشون
یکی از مقامات عالی رتبه هواوی معلوم شده بود که از ایفون استفاده میکنه و حالا آقای عیسی زارع پور که از هیچی مطلع نیست میگه که گوشی ایرانی توان رقابتی داره /: و گوشی توی جیبش تولید داخل هستش
خواستم نشون بدم که فرق جهان اول و جهان سوم چیه(مسئولان جاهل)
جهان اول جایی هست که با تفکر یک نفر با عقل اومد و من و شما رو از کشورهای جهان سوم برداشت و برد تو کشورش و پول بهمون داد تا مثل چی کار کنیم تا کشورش بزرگ بشه و بعد که بزرگ شد و میخواست بیشتر در بیاره تا رسانه کاری کرد که مردم کشورهای جهان سوم خودشون رو تحقیر کنن تا نتونن به اون رتبه بالا دست پیدا کنن. تا ادم های نفهمی مثل تو بیان بگن تولید داخل مذخرفه. عزیزم کسی روی سر تو تفنگ نزاشته که اومدی مزخرف میبافی. اگه 1 نفر توی شرکت من از تولید برنامه میز بقلیش بد بگه اخراج میشه و برای همین بهترین مدیر شرکت بزرگی مثل … شدم و این شرکت شده بهترین شرکت طراحی و برنامه ریزی در حوزه it. …..
یک سوال اینکه این اقایون معلوم الشغل میان به بقیه میگن «تا ادم های نفهمی مثل تو…» احتمالا توهین نیست؟ یعنی ما هم میتونیم بگیم نفهم اونیه که بخاطر دوزار حقوق کامنتی به هموطناش توهین میکنه؟ سوال بود برام گفتم بپرسم 🤣 البته شرکت ایشون چند تا میزه که همکاران در حال کامنت گذاشتن هستن و انتقاد هم مسلما باعث اخراجه و بهش میگن بهترین شرکت it
اقا آرمین عزیز به طور کلی درست می گید. برای پیشرفت ثنعتی و اقتصادی باید این مسیر رو طی کرد راه میانبری هم وجود نداره. منم از اون رییس جمهور که با دنیا دعوا می کرد و باعث فرصت سوزی می شد بدم میاد. آدم های میانه رو و معتدل این کار ها رو نمی کنند و واقعیت رو می پذیرند که برای پیشرفت باید یه سری چیزا رو بدی.
اما برای من سواله چرا کره و ژاپن خیلی سریع پیشرفت کردن نسبت به چین و ترکیه و مالزی و امثالهم؟ اونا این مراحل رو که می گید به این صورت طی نکردن ژاپن بعد چنگ جهانی چیزی نبود ولی ۱۹۷۰ حدود ۲۵ سال بعد هیلی پیشرفت کرده بود.
در مورد ژاپن و کره، واقعیتش اگر نظر منو بپرسی، ژاپن همیشه پیشرفته بود نسبت به دوران خودش. شما جنگ جهانی دوم رو نگاه کن، آلمان شکست خورد اما ژاپن تسلیم نشد. در واقع آمریکا کم آورد که به بمب اتم متوسل شد. ژاپنی ها خیلی تو کار و صنعت جدی هستند. من تو دوران کاریم حدود سه سال با ژاپنی ها کار کردم، اصلا تو کار هیچ شوخی با هیشکی ندارن. یعنی فرض کن یه جا من به طرف ژاپنی گفتم داداش این 300 دلاری که بابت بسته بندی ثانویه از ما میگیری رو نگیر بدون بسته بندی کالا رو بفرست. طرف اونقدر این حرف من بهش برخورد که یه هفته به ایمیل هام جواب نمیداد. تا آخرش گفتم هر طور خودت صلاح میدونی درسته انجام بده. توی کار اتیکت خاصی دارند که مخصوص خودشونه و از درک ما خارجه. اینکه مثلا مدیر یه کارخونه تو ژاپن مثلا میاد به خاطر یه اشتباه کوچیک که اصلا شاید از نظر ما اتفاق طبیعی و خطای سهوی باشه، میاد عذر خواهی میکنه و استعفا میده، این داستان ها رو ماها تو خاورمیانه نمیفهمیم. یه فرهنگ مخصوص خودشون رو دارند که خیلی جدی و سخت کوش هستند در کار.
در مورد کره، خود ما باعث پیشرفت کره شدیم، شما شاید یادت نیاد، زمان آقای رفسنجانی ایران پر شد از محصولات آشغال کره ای، هرچی کره میزد صاف میومد ایران. از لوازم خونه گرفته تا قطعات صوتی و تصویری. اون زمان سامسونگ و ال جی یه شرکت دست دوم بودن که از محصولات ژاپنی اسکی میرفتن. یا مثلا ماشین خارجی که پس از سالها اومد توی ایران، چندتاش ژاپنی بود اما بیشترش کره ای بود. همین پراید درب و داغون رو حساب کن انداختن به ما، چند برابرش رو از ما درآوردن. فقط هم پراید نبود، ریو، سراتو، دوو …. هرچی پس مونده قدیمی بود کردن تو پاچه ما. نفت مارو مفت میخریدن، آشغال هاشون رو هم میفروختن به ما. خلاصه یکی از دلایل پیشرفت کره خود ما بودیم که در سالهایی تبدیل شدیم به حیاط خلوت کره و اونا اون زمان حسابی پیشرفت کردن. اونقدری پیشرفت کردن که حالا واسه ما شاخ شدن و تحریم میکنن مارو. وگرنه خود کره ای ها رو نگاه کنی، توشون فساد مالی هست. همین رییس سامسونگ رو توی ویکی پدیا سرچ کن ببین چند بار سر رشوه و کصافط کاری دادگاهی کردن. آخرشم بخشیدنش. یه دلیل دیگه پیشرفت کره نزدیکی و حسن همجواری با آمریکا بود که چون اونجا پایگاه داشت، باید به کره باج میداد. خلاصه پیشرفت کره، با چین یا ژاپن فرق داره. کره ای ها هم زحمت کشیدن، ولی مدل زحمتشون ترکیبی از سو استفاده از کشورهایی مثل ما بوده با چاپیدن آمریکا و اسکی رفتن از محصولات ژاپنی و بعدش هم استفاده از عقب ماندگی ژاپن در بعضی زمینه ها و فروش محصولات خودشون.
عجب پس یک دلیل پیشرفت کره به دلیل صادرات محور بودن بوده گه باید با محصولات ژاپنی رقابت می کرد اما منظور من که گفتم ژاپن خیلی سریعتر پیشرفت کرد یا کره هم همینطور این بود که سما گفتید سالها مثل ۶۰ سال باید مونتاژ کار جهان اولی ها باشی در صورتیکه اونا این مسیر رو نرفتن همین شرکتای سونی و پاناسونیک مگه خیلی سرمایه گذاری خارجی توشون شده بود که به اینجا رسیدند؟ اوناذکه مونتاژکار تولید بقیه نبودن اوایل.
سامسونگ و الجی هم فکر میکنم با این مدل پیشرفت نکردن.
سلام.
لزوما مونتاژکار بودن برای کشورهای جهان اولی ، باعث پیشرفت شما نمی شود.
الآن شما هند را ببینید ، با اینکه مونتاژکار بعضی از شرکت ها هستند ، ولی در آن زمینه ها پیشرفت نکرده اند و فقط همان مونتاژکار باقی مانده اند.
تنها روش پیشرفت ، داشتن جوانهای نخبه و فارغ التحصیل از دانشگاه های معتبر ، و همچنین پشتیبانی دولت از آنها می باشد.
در ضمن ، نباید اجازه داد که محتکران و رانت خواران ، پایشان به آن مکان علمی و صنعتی باز شود.
فقط و فقط ، با این روش می توان پیشرفت کرد.
چطور باید گفت که جناب مسئولان عزیز ، خواهشا از جوانهای نخبه استفاده کنید.
چطور همین جوان نخبه برای کشورهایی مثل آمریکا و آلمان که از غول های صنعتی جهان هستن ، می تواند نقش آفرینی کند ، اما برای کشور ما نمی توانند.
واقعا دلیلی جز فساد در مدیران شرکت هایی مثل ایران خودرو و سایپا نمی بینیم.
مسلمان بودن ، به عمل کردن فرامین قرآن هست. نه به یقه بستن و ریش گذاشتن.
هیچکس از خدا و پیمغبر(ص) بدش نمی آید ، ولی رفتار همین مدیران ظاهرالصلاه ولی باطن خراب ، حال همه را بد می کند.
باید این مدیران عزل بشوند و قوانینی که باعث ایجاد فساد می شوند هم ، اصلاح شوند.
اخه گوشی ایرانی بیشتر از رم دو داره برید بابا با این مسخره بازی هاتون گوشی خارجی رم ۱۶ نزده که بیاید قد قد کنید با گوشی رم دو که هیچی نمیکشه نصب کنی هرییییی بابا
منظورم هعییییی خدا بود
تنها حرکتی که بتونن رو گوشیاشون بزنن تا فقط اون قسمتش با بقیه گوشیا رقابت کنه اینه که یه تیکه اجر درست کنن از دست یوفته نشکنه
بله گوشی ایرانی استفاده میکنم به شرطی که راهی رو که چین برای لوازم برقی منجمله گوشی موبایل طی کرد و العان به این نقطه در جهان رسیده رو شماهم طی کنید مطمعنا باشید وقتی مردم برندهای خوب و باکیفیت قیمت مناسب شما رو ببینم خود به خود طرقبیب میشوند که بخرم مثل گوشی های چینی که العان توی هر خونه ای ازش هست پس به جای شعار عمل کنید مردم خودشون از شما باهوشتر هستند که چه وقتی چه برندی رو خریداری کنند
اخه …. تورو چه به وزارت …تو ازگوشی ایرانی استفاده میکنی چیزی هالیت نیست نمیفهمی مزایا وپیشرفت تکنولوژی چیه چرا ورمفت میزنی کدوم ایرانی جی ال ایکسه جی پلاسه که صدرصد توی چین تولیدمیشه به نام ایران ایران خودروسازیشم کلاکپی برداریه ازخارجیها ازتیکه وقطعه اشو ازیجاواردمیکنن ماشینهای ….مزخرف بی کیفت به قیمت خون پدرشون قالب میکنن به مردم رو ک رو نیست به سنگپاقزوین گفته زکی…
من نمیدونم چرا اینقدر مقاوت میکنین.حالا این همه زمان میذارین اخرش نتیجه نمیده چرا ولش نمیکنید.حداقل سعی به پیشرفتم نمیکنید.اون از خودرو که هیچ سودی برای ما نداره همشم ضرره هرکی میخره ،فوش میده به سازنده که هر روز یه چیزش خراب میشه از بس بی کیفیته.اون از لوازم خونگی .اینم از گوشی. ایران چیش از المانو ژاپن کم بود.متاسفانه مسیر غلط رفته و همینطوری پیش بره درست کردن این راه یه فرد درست میخواد که از خواص نباشه و یه زمان بلند.فرمانده یه گروه وقتی خوب نباشه اون گروه نابود میشن.اونه که به ذهن افراد جهت میده و به جلو میبرتشون.اینجا همه …به فکر شیکمو جایگاهشونن. این مردم ذهنشون از دست رفته متاسفانه فرهنگ و اقتصاد ما داره روز به روز بدتر میشه و یه عده دارن با حرف مردم رو گول میزنن که ما خودکفا شدیم و نمیخوان قبول کنن که ابر قدرت یکی دیگس ،اگر به حرفش گوش نکنی نابود میشی چه اقتصادی چه فرهنگی چه …
اولا لطف کنین یه منبع بزارین
بعد من نمیدونم اینا چرا اینطور صحبت میکنن
دوربینشو که نمیتونیم اگرم بتونیم صرفه اقتصادی ندار
مهم ترین قطعه اش چیپست و سی پی یو و جی پی یو که اصلا واردش نشدیم و ۹۰درصد بقیه اش
باید تو اونجایی ورود کرد که توان رقابت داشته باشه
اگه بخوان واقعا واقعا تو موبایل کارکنن و بتونن جنس درجه ۳چینی رو مونتاژ کنن و یکم ذوق به خرج بدن
فقط و فقط با گذاشتن تعرفه بر موبایل های وارداتی میتونن موبایل ایرانی بفروشن
خوب خیلی جاها میان میگن تحریم ایم واردات نمینونیم بکنیم بریم داخل سازی کنیم
شکر خدا فعلا مشکل گوشی نداریم پس این از این
الان باید سراغ اییییین همه خام فروشی های مواد اولیه رو بگیرن البته که انقدر نفهم تشریف دارن که حاضرن تو تحریم به سختی خام فروشی کنن ولی نیان به راحتی غیر خام بفروشن بهترین مثال همین نفت و بنزینه هییییچ بنزینی رو دست دولت نمونده همه رو نقد فروخته ولی نفت خام رو نمیتونه بفروشه ۴تا پالایشگاه بزنن خام فروشی نکنن ۱۰۰تا درامدی که به خاطر موبایل خارج میشه برمیگرده
از این قبیل کم نیستن
من نظرم اینه که نه اینکه کلا موبایل رو ول کنن دولت یا جاهای فوق تخصصی باید بیان با حمایت مالی دولت بدون حمایت مردم
بیان و پی ریزی موبایل شروع کنن که بتونن مثلا ۱۰سال دیگه یه برند داخلی ساز مثلا ۵۰درصد داخلی با کیفیت میان رده به بازار عرضه کنن که برند داخلی یشه که مردم داخل کشور حق انتخاب داشته باشند نه اینکه زور کنن به ملت
معمولا قاعده زور ۷۰درصد باعث عدم پیشرفته مثل خیلی زمینه ها که مثال شاه عباسیش همین پراید و پژو که … ملت رو دراورده
دوست عزیز توی متن گفته شده که این اظهارات توی گفتگوی وزیر با خبرگزاری خانه ملت مطرح شده. اگر به صحت و سقم اطلاعاتی که اینجا منتشر شده شک دارین، میتونین وبسایت این خبرگزاری رو چک کنید.
در رابطه با اینکه چرا اینطور صحبت میکنند هم میتونین نظرتون رو از طریق شماره ۰۹۱۲۲۹۹۶۳۲۱ برای وزیر ارتباطات پیامک کنید.
بله درسته این خبر رو جای دیگه دیده بودم
باتشکر
ندیده بودم که منبع نوشتین
منظورم از اینکه اینطور صحبت میکنند این بود که خودشون میدونن که هرکار کنند مثلا در بهترین حالت ۷۰درصد وارداتی شاید ۳۰درصد داخلی باشه پس اسمشو صرفا کامل نزارنرگوشی تولید داخل
قشنگ بیان صادق باشن که فلان طوره
عذرخواهم
از خود مسیولین که دیگه جلو نزن بابا :))
ما گوشی ایرانی نخوایم چیکار باید بکنیم؟ کدوم عقل “سلیم” سامسونگ و اپل رو ول میکنه بیاد گوشت کوب بخره؟ بله، شما اگر تونستی سامسونگ و اپل رو مجاب کنی بیان تو ایران کارخونه بزنن سرمایه گذاری بکنن، با استاندارد های خودشون گوشی در ایران تولید کنند، چرا که نه، با افتخار گوشی اپل ساخت ایران رو هم استفاده خواهیم کرد اما زباله های دست هشتم چینی رو جمع کنیم با قیمت صد برابر ارزششون وارد کنیم و اینجا تو سوله سرهم کنیم تا گوشت کوب جیبی درست کنیم اسمش رو بگذاریم موبایل……. این جز نابودی وقت و هدر رفت منابع ملی چیز دیگری نیست.
اینجا یه سوالی پیش میاد؟ پس تو ایران اگه یه عده بخوان واقعا گوشی قابل قبول درست کنند چی کار باید بکنند ضمنا می دونیم اینجا اون مدل که تو چین باعث توسعه شده قابل پیاده سازی نیست اینجا چین نیست که شرکتای دیگه چه گمنام چه خوشنام خط تولید بیارن و ایرانی ها بخوان با مهندسی معکوس و فرا گرفتن علمشون به تولید برسن.
حالا اگه یه عده واقعا بخوان چی کار باید بکنند؟
هیچ راهی نداره، فقط باید بریم التماس کنیم به شرکت های خارجی که بیان در داخل ایران سرمایه گذاری کنند و خط تولیدشون رو بیارن اینجا. با دادن انواع و اقسام امتیازات مالی و اقتصادی، مثل زمین مجانی، بخشودگی مالیاتی ده ها ساله، واردات بدون حقوق ورودی، و خلاصه همه ی این امتیازاتی که الکی و بیهوده به تولید کننده های آشغال داخلی میدیم، به خارجی ها بدیم، تا بیان و “فن آوری” روز دنیا رو به ایران بیارن. این کاریه که امارات کرده، ویتنام کرده، مالزی کرده، تایلند کرده، و بقیه کشور های دنیا که از جهان سومی به جهان دومی رسیدند و “فن آوری” و نه “آشغال” تولید میکنند، انجام دادند.
این کاری بود که 50 سال پیش ایران با شرکت های ژاپنی، مثل National یا شرکت های آمریکایی انجام داده بود و تولید ایران آنقدر با کیفیت بود که حتی صادرات میشد.
سلام.
فرمودید که : ” … دادن انواع و اقسام امتیازات مالی و اقتصادی، مثل زمین مجانی، بخشودگی مالیاتی ده ها ساله، واردات بدون حقوق ورودی، و… ”
این فرمایش شما را قبول دارم.
این دقیقا همان کاری هست که چین انجام داد.
با اینکار ، برای جمعیت 1.5 میلیاردی خودشان ، شغل ایجاد کردند.
و در عین حال هم ، برندهای خودشان را تاسیس کردند :
شیائومی ، هوآوی ، اوپو ، ریلمی ، وان پلاس ، آنر و … .
منتها ، در ابتدای کار ، طمع نکردند.
یعنی اگر کسی پول داشت ، گوشی اشرافی اپل می خرید.
کسی هم که پول کم داشت ، یکی از برندهای خودشان را می خرید.
باید در ابتدای کار ، حمایت دولت باشد.
منتها سودجو جماعت که ماسک را احتکار می کنند و با جان مردم بازی می کنند ، رحم به مردم نخواهند کرد.
اگر قانون اعدامِ این زالوهای محتکر اجرا بشود ، عمرا دیگه از این خطاها کسی انجام دهد.
علی جان، یک بحث فرهنگی داریم که مثلا تبلیغ کنیم برای حمایت از تولید داخل مردم محصولات تولید شده در ایران را بخرند. مثال میزنم، 20 سال پیش، مردم فندلاند، برای حمایت از تولید داخل، میوه وارداتی نمیخوردند، و میوه های محصول خودشون رو میخوردند. نه به خاطر اینکه میوه خارجی گرون باشه، یا به خاطر اینکه دولت محدودشون کرده باشه. نه، هم میوه خارجی قیمتش خوب بود و هم هیچ محدودیتی وجود نداشت اما چون باور داشتند دولتشون از خودشونه، و اگر کمک کنند به تولید داخل، به خودشون کمک کردند، میرفتن تولید داخل میخریدن.
اما چنین حسی در ایران وجود نداره، چون اونی که تولید داخل میکنه، یه آدم رانت خوره که میره ممنوعیت واردات میگذاره، و جنس خارجی رو گرون میکنه که مردم نتونن بخرن، همزمان جنس تولید خودش هم گرونتر میده، از اون بدتر، تولید داخلی وجود نداره، چون اونم وارداتیه، فقط اسمش تولید داخله چون یه پیچ رو اینجا میبندن پس ساخت ایرانه.
اینه که زور داره، هم جنس خارجی گرون باشه نتونی بخری، هم جنس ایرانی گرون باشه و بی کیفیت و بازهم نتونی بخری. تولید داخل بخری از خودت حمایت نمیکنی، داری از رانت خور حمایت میکنی که علیه مردم رفته ممنوعیت بر واردات گذاشته. شما حق انتخاب نداری، وقتی حق انتخاب نداری، یعنی اینقدر آدم حسابت نمیکنند که بهت حق بدن بتونی جنس خارجی یا ایرانی بخری، و مجبوری ایرانی بخری چون فقط پولت به اون میرسه، این حمایت نیست همدستی با دزد در روز روشنه.
با اعدام هم هیچی حل نمیشه دادا، مگه سلطان سکه اعدام شد سکه از 3 میلیون شد 1 میلیون؟ نه، سکه رفت تا 15 میلیون هم رفت. مشکل از قوانین هست که انحصار بوجود میاره، قوانینی که انحصار در واردات، محدودیت در واردات، و رانت بوجود میاره. اینا باید درست بشه.
والا من ناسیونال رو نمی دونم ولی تا اونجا که من می دونم ایرانخودرو اون زمان حدود چند سال وقت پیشرفت داشت همزمان بود با تویوتا!!
اما وقتی مطالعه کردم دیدم اونقدر رو سیاست مونتاژ و کپی ماشین خارجی موند که تا انقلاب هیچ پیشرفتی نکرد و کلی از تویوتا عقب موند. این رو دیگه تو کتاب تخصصی این مبحث خوندم که بی طرفانه نوشته شده.
همچنین ارج و امثالهم هم تا جایی که می دونم پیشرفت خاصی در داخلی سازی نداشتن.
اخه یه نکته که هست اینکه می گید شرکتای خارجی سرمایه گذاری کرده بودن باید دید در جهت مونتاژ بوده سرمایه گذاری شون یا زیرساختی بوده و مثلاً همین ایرانخودرو زیرساختی نبود.
دادا حداقل 50 تا 100 سال باید مونتاژ سازی کنی تا بعدا یاد بگیری. اگر الان چین میاد خودش موبایل و لپتاپ و پردازنده می سازه، دلیلش اینه ده ها سال واسه کارخانه جات غربی کارگری کرده، همزمان فقر رو کاهش داده، همزمان دانشجو هاش رو فرستاده آمریکا و دانشگاه های بزرگ درس خوندن، یاد گرفتن، همزمان کشور رو پیش برده، همزمان وحشت آفرینی نکرده و دانشجو هاش پس از تحصیل برگشتن به کشور خودشون، همزمان بهشون بها داده، پول داده، حمایت کرده، سرمایه گذاری کرده، بعد امروز میاد میوه هاش رو میچینه که پردازنده تولید میکنه یا گوشی تولید میکنه. یه پروسه چند ده ساله است و چند وجهیه. اینطوری نیست که فقط با کارگری تو کارخانه جات خارجی پیشرفت کنی. نه، باید پیشرفت همه جانبه باشه، نه تک وجهی. همون مشکلی که شما فرمودین دقیقا در ایران بود همون زمان، که زیر ساختی نبود پیشرفت ما. سطحی بود قبول دارم صحبت شما رو. ولی فرصتی هم برای کار ریشه ای وجود نداشت. یعنی فرصتی برای اصلاحات زیر ساختی نبود. عقل حاکمان اون زمان هم نمیرسید. یعنی بیشتر ظاهر داستان رو دوست داشتن. بعدشم، اغلب دانشجو هایی که از ایران میرفتن یا اصلا برنمیگشتن، یا وقتی بر می گشتن اومدن انقلاب کردن کل داستان رو سرنگون کردن دیو رفت فرشته درومد. بعدشم حمله کردن نامردها 8 سال جنگ تحمیلی داشتیم. خوب همین میشه که عقب موندیم دیگه.
ولی اون زمان پایه ای که برای پیشرفت گذاشته بودن پایه درست بود، هرچند تک وجهی بود، انتقاد شما وارده، اما حداقل همون یک وجهش درست بود. شما نگاه کن بی اف گودریچ ایران در سال ۱۳۳۷ با سرمایهگذاری مشترک ایران و آمریکا به عنوان اولین کارخانه تایر سازی خاورمیانه تاسیس شد. الان اگر اون بود از ایران به کل دنیا لاستیک Made in Iran صادر میکردیم. ولی چی شدش؟ کیان تایر، الان کجای دنیا کیان تایر رو میشناسن؟ اصلا صادرات داریم؟ شما نگاه کن همین تایلند درب و داغون هارد دیسک تولید میکنه. آخه چی داره؟ هیچی، فقط اجازه داده شرکت های خارجی بیان سرمایه گذاری کنند، به بقیه دنیا هم کاری نداره. یا اون یکی ویتنام، چقدر مگه پیشرفته است؟ ولی پردازنده Core i9 اینتل Made in Vietnam تولید میشه. حالا تو بیا بگو همین آمریکا با بمب شیمایی داغون کرد ویتنام رو، اما اقتصاد این حرفها رو بر نمیداره، برای پیشرفت باید با همه کار کرد همزمان با همه پیشرفت کرد و پیشرفت رو برای همه خواست. نه اینکه ما خوبیم بقیه بدن. تازه ویتنام حیاط خلوت چین هست! یعنی بیشتر مراوداتش با چینه اما با آمریکا هم کار میکنه.
ارمین جان نکته ای که باید اضافه کرد اینکه انتقادات از اون دوران کاملا نابجاست دلیل اینکه ایران هیچ وقت کشور صنعتی نبوده. ما اگه سال ۱۳۵۵ دوران اوج شکوفایی اقتصادی ایران بدونیم تنها ۴۰ سال از اموزش مدرن و تاسیس اولین دانشگاه در ایران میگذشت. شما قدمت دانشگاههای اروپایی رو نگاه کنی به چندین قرن میرسه. اون زمانی که نیوتون قوانین مکانیک تو دانشگاه توسعه میداد ما تو ایران مکتب خونه هم نداشتیم.
ایران کشوری بر پایه بازرگانی به واسطه قرار گرفتن در جاده ابریشم بود. ما علم اموزی مدون نداشتیم تو ایران و تمام تاریخ علمی ما مربوط به دورانی پراکنده بین ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ سال پیش هست که چهارتا ریاضیدان و منجم ظهور کردند.
قرنهای اخیر هم که صحنه تاخت و تاز و جنگها و تجزیه بوده.
دلیل شکستهای جنگی و تجزیه ایران هم عمدتا به خاطر عقب مانده بودن ادوات جنگی بود. ما کشور علمی و صنعتی بودیم که اینهمه خاک نمیدادیم بره.
حالا تو کمتر از ۵۰ سال یه صنعتی شکل گرفته بود تو ایران و داشت با اوردن تکنولوژی غربی پیش میرفت. نمیدونم اساتید انتظار داشتن ایران ناسیونال بیاد با فورد رقابت کنه. با کدوم بنیه علمی و صنعتی اخه! تازه ما شاخ منطقه بودیم اون دوتا صنعت هم ما داشتیم.
با این توهمات اینکه باید اتکا به داخل کنیم الان شده وضعمون این. پیکان اون موقع باز یه ماشین در حد روز بود.
الان اوج افتخار ما دنا پلاس هست.
الان ترکیه که از نظر صنعتی از ما جلوتر بود تازه داره پلتفرم خودرو میده بیرون.
همین هیوندای و کیا بواسطه استخدام غربیها تونستند خودشونو بکشن بالا.
با تمام شاخص های اقتصادی و صنعتی حساب کنیم، سرعت حرکت صنعتی تو ایران و رشد اقتصادی بسیار بالا بود. بله کاملا درست میگی، باید مونتاژ کرد و یاد گرفت تا کم کم بومی بشه. الان اگه به جا خط تولید سمند، ما رنو مگان رو داشتیم، قطعه سازان ما هم به همون نسبت پیشرفت میکردند.
بله فرزاد جان، دقیقا شما درست فرمودین. از نظر تاریخی ما خیلی عقب بودیم و عقب تر هم رفتیم. ایران کلا اون زمان تازه وارد کار شده بود…. هنوز جا داشت برای شکل گیری فرهنگ صنعتی که نرسیدیم بهش.
مسلما خیلی از شرکت های سازنده ، چیپ و قطعات دیگه ی موبایل رو میگیرن و مونتاژ میکنن.
مثل فلت که سامسونگ و الجی ، AUO و … میسازن.
چیپ که کوالکام ، مدیاتک و … میسازن.
مموری که اسکای هاینیکس ، میکرون ، سامسونگ و … میسازن.
بلندگو که هارمن میسازه.
تا اینجاش مشکلی نیست.
درسته که اون شرکتای سازنده ی گوشی ، از قطعات شرکت های دیگه استفاده میکنن ، ولی طراحیشون رو خودشون انجام میدن.
اگه شرکتی تو ایران باشه که اینطوری باشه ، حتما ازش خرید می کنم.
یا اگه طراحی هم نکنن و سراغ مونتاژ گوشی های مقرون به صرفه و با کیفیت مثل P50 یا Xiaomi POCO F3 GT برن ، بازم ازش خرید می کنم.
ولی اگه قرار باشه که گوشی های درجه 4 و بی کیفیت چینی تو اینجا مونتاژ بشه ، به هیچوجه خرید نمی کنم.
باید ببینیم که جزو کدوم مورد هست.
زمانی میشه یه گوشی رو ایرانی نامید که حداقل یه بخشی از اون تو داخل توسعه داده شده باشه.در غیر اینصورت باید اسمشو گذاشت گوشی مونتاژ شده در داخل. یا سرهم بندی شده در داخل
دقیقا هم مورد اخر اینجا انجام میشه. حتی برندهای نسبتا مطرح هم مریض نیستند گوشی رو که خودشون با حداقل قیمت تو چین طراحی و اسمبل میکنند بفرستن تو ایران اسمبل بشه.
شما یه گوشی درجه چندم چین رو در نظر بگیری هر جور بالا پایین کنی، خط تولید راه انداختن برای این گوشی ها در ایران گرونتر از تولید در چین و ارسال به ایران تموم خواهد شد. مثلا تو گوشی 3 میلیون تومنی ممکنه 10% یعنی 300 تومن بره رو قیمت گوشی که درسته رقم قابل توجهی نیست اما همین در واقع میشه سود اون شرکت مونتاژ کار در ایران.
من بسیار بعید میدونم تو ایران حتی خط مونتاژ واقعی هم باشه. اینا بیشتر قطعات رو در فرم آماده تهیه میکنند و فقط اینجا سرهم میکنند و بسته بندی میکنند یه برند ایرانی میزنند روش و با یه توییک های نرم افزاری هم سیستم های آماده اندرویدی رو فارسی میکنند و میدن تو بازار. حتی اینا بعیده خودشون طراحی هم بکنند.
این جناب وزیر! هم بیاد بگه چون 4 نفر تو داخل از این مدل نون میخورند و دوتا کار ایجاد شده ازش حمایت میکنه نه اینکه نام تولید داخل رو همچین چیزی گذاشته بشه
سلام.
فرمودید : ” زمانی میشه یه گوشی رو ایرانی نامید که حداقل یه بخشی از اون تو داخل توسعه داده شده باشه. ”
این فرمایش شما را قبول دارم.
حتی اگر جنسی در ایران ساخته بشه ولی طراحی مدارش در ایران نباشه ، بنده هم قبول ندارم که ساخت ایران باشد.
ایران هنوز نتوانسته است که اتومبیل بسازد.
همچنان طرح شکست خوردهء پیکانِ انگلستان را مونتاژ می کردیم.
بعد نوبت به پرایدهای کهنهء کیاموتورز رسید.
پژو هم که ماشین های کهنه اش را به خورد ایران داد.
کشورهای خارجی ، هیچوقت خط تولید خوبشان را به ما نداده اند و از این به بعد هم نخواهند داد.
فقط خطوط تولیدی که از رده خارج شده باشد را به ما می دهند.
آنهم فقط بخاطر اینکه کمتر ضرر کند.
یعنی به جای اینکه آن خط تولید را دور بیندازند ، آنرا با منت به ایران می فروشند.
انصافا اگر تو این 40 سال ، دست نخبه های فارغ التحصیل مکانیک و الکترونیک دانشگاه های صنعتی شریف و خواجه نصیر و امیرکبیر را گرفته بودند و از آنها حمایت می شد ، حتما می توانستند ماشین ساخت ایران تولید کنند.
باید دولت بیاید و ایران خودرو و سایپا را از چنگال حرامخواران دربیاورد و مسئولیت آنرا از صفر تا صد به فارغ التحصیلان مذکور بدهند.
مستند اختاپوس را ببینید ، بهتر متوجه می شوید.
اینجا نمی شود نام افراد را ببریم.
دوتا نکته اینجا وجود داره:
1- تولید خودرو با گوشی متفاوت هست. حتی اگه خودروهای تولیدی ما آشغال هم باشند، اکثر قطعاتشون تو داخل تولید میشه. این خیلی فرق میکنه با گوشی که حتی اون قاب پلاستیکیش هم از چین میاد. یعنی هیچ کاری اینجا صورت نمیگیره. یه کارگاه همین فردا شما هم بزنی با یه سری واسط که بتونن فطعات رو براتون بفرستن میتونی همون گوشی رو تو ایران جمع کنی. من اصلا کاری ندارم این کاره خوبه یا ید اما دیگه اسم داخلی سازی رو این نمیشه گذاشت.
2- علم و صنعت و تکنولوژی با دست گرفتن نخبه ها الزاما به دست نمیاد. اگه اینجوری بود که همه کشورها خودروساز میشدن چون که بالاخره نخبه اونها هم دارند. مثلا الان تو روسیه نخبه از ایران کمتره یا تو هند یا کانادا یا یا یا. همه که خوروساز نمیشند. تو روسیه خودرو تولید میشه اما در حد همون تکنولوژی روسی که اصلا توان رقابت نداره اما با قیمتهای بسیار پایین اکثرا مصرف داخلی دارند.
دنیای امروز دنیای ارتباطات و رقابت هست. اکثر کشورهای دنیا به این درک رسیدن که تو زمینه ای که رقابت نمیتونند بکنند یا درشو تخته میکنند یا محصولاتی میدن دست مردم که از حداقل استانداردی برخوردار باشه و قیمتش بسیار پایینتر از برندهای مطرح باشه. تو این راه هم از بقیه کمک میگیرند. مثلا داچیا تحت مالکیت رنو تو رومانی خودروهای با کیفیت مناسب با قیمت بسیار پایین تولید میکنه.
تو همین ایران بعد از برجام دوتا پلتفرم مناسب در حد استاندارد اروپایی برای مونتاژ وارد ایران شد. یکی پژو 301 و دیگری 2008. شما 20 سال از نخبه های شریف و فلان باید حمایت کنی، کلی پول صرف کنی تا بیان مشابه 301 رو برات طراحی کنند. از نظر اقتصادی این کار با صرفه نیست. قطعا اگه شرایط کشور این نبود الان ما میتونستیم یکی از تولید کنندگان همکار با برندهای مطرح باشیم که خودروهای بسیار بهتری از این چیزی که تو داخل هست تولید بشه. بگذریم که بحث این نیست
خیر دوست عزیز. حمایت از چیزی که بنیه داخلی نداره در بهترین حالت میرسه به تکنولوژی 20 سال پیش رقبا. الان همین هیوندای اگه 5 سال درجا بزنه دیگه از گردونه رقابت حذف میشه. چرا راه دور بریم. نوکیا، اچ تی سی، ال جی و تقریبا سونی نتونستن در حد جلو بیان و قافیه رو تو بازار گوشی به رقبا باختن. اما شرکت مسولیت پذیر میاد سود و زیان حساب میکنه، یه چند سال تحمل ضرر میده و دید که نمیتونه برگرده درشو تخته میکنه.
منتهی تو بازار داخلی با انحصاری که درست کردن چون هیچ رقابتی وجود نداره کماکان آشغال سازان به کار خودشون ادامه میدن و هیچ نخبه ای هم به این بازار مکاره نمیتونه کمک کنه
با شعار حمایت از نخبگان که نمیشه کاری کرد. 40 ساله داره همین شعار داده میشه و نتیجش شده فرار بیش از پیش نخبگان از کشور
سلام.
فرمودید : ” تو بازار داخلی با انحصاری که درست کردن چون هیچ رقابتی وجود نداره کماکان آشغال سازان به کار خودشون ادامه میدن و هیچ نخبه ای هم به این بازار مکاره نمیتونه کمک کنه ”
با این فرمایش شما موافق هستم.
و فرمودید : ” یه کارگاه همین فردا شما هم بزنی با یه سری واسط که بتونن فطعات رو براتون بفرستن میتونی همون گوشی رو تو ایران جمع کنی. من اصلا کاری ندارم این کاره خوبه یا ید اما دیگه اسم داخلی سازی رو این نمیشه گذاشت. ”
بله ، موافق هستم ، به اینکار ، داخلی سازی نمی توان گفت.
___________
اگر هزار دانهء گردو را در ویترین بگذارید ، فقط همان دانه ها هستند و هیچ پیشرفت و افزونی بوجود نخواهد آمد.
اما اگر فقط یک دانه گردو را در مکان مناسب و به دور از آفت بکارید و به آن رسیدگی کنید ، تبدیل به درختی خواهد شد که هر سال از درونش ، گردوها به شما خواهد داد ؛ و هر سال که رشدش بیشتر می شود ، تعداد گردوهایی هم که به شما می دهد ، بیشتر خواهد بود.
علم و صنعت هم مانند همین دانهء گردو هست.
تولید ماشین با تولید گوشی خیلی فرق می کنه تولید ماشین خیلی آسون تر از تولید گوشی هست باصطلاح زمین تا آسون تفاوت دارن از نظر پیچیدگی ساخت تنها بخش پیچیده ماشین ecu هست که همه چیز موتور یا بقیه امکانات ماشینُ کنترول می کنه که اینم بحث ساختش نیست بحث تکنولوژی و دانشش هست که نداریم البته توی اقتصاد که به مردم مربوط میشه نداریم وگرنه توی بخش نظامی کشور همه چیُ خودشون میسازن البته تکنولوژی خریدن یعنی اون بخش ماه ها یا سال ها فکر کردن برای طراحی و تست کردنُ خریدن و فقط بخش تولیدشُ خودشون انجام میدن با یکمی تغییرات که بهش میگیم مهندسی معکوس یعنی اگر از طرف س.. همکاری بشه ecu ماشین هم میشه تولید کرد
قرار نیست یدفعه از پراید چیزی تولید کنیم که با ماشین های صد هزار دلاری خارجی مقایسه بشه
برای پیشرفت در تولید ماشین باید در ساخت ecu سرمایه گذاری کرد یعنی کاری کنیم که خارجی ها بیان داخل ایران کارخانه بسازن که ایرانی ها واسشون مونتاژ کنن که بتونیم چیزهایی بسازیم که با ماشین های خارجی رقابت کنه وگرنه ساخت موتور ماشین کار پیچیده ای نیست برای استفاده های معمولی هم اصلا بحث ایرودینامیک یا بحث تعادل دقیق ماشین اصلا بکار نمیاد
دلیل اینکه همه چیز توی ایران بد و بی کیفیت تولید میشه بخاطر قوانینی هست که دزد پرورن از کلیات گرفته تا ریزترین ها شرکت های خودروسازی ایران خیلی واضح دارن دزدی می کنن ولی هیچ کس نیست که رسیدگی کنه من تا چندسال پیش نمی دونستم شاسی پراید چقدر که یکی واسم موقع گپ زدن گفت اصلا خندم گرفت تعجب کردم گفتم چطور نمیشکنه و ماشین وزن خودشُ تحمل می کنه که اینم بخاطر اینه که وزن ماشین روی شاسی پخشه که این یعنی واضحه علاوه بر اینکه واسه پیشرفت فکر نمی کنن بلکه میشینن فکر می کنن که چطور هزینه ی تولیدُ تاجایی که ماشین فقط بتونه راه بره به حدأقل برسونن و سود فروشُ به حدأکثر ماشینن فکر می کنن که چطور حذف کنن تا چه حد از شاسی بزنن تا چه حد از بدنه بزنن یا حتی از بلاک موتور یا جعبه دنده موقعی که از کامپیوتر هیچی سر در نمیوردم حتی ویندوز عوض کردن هم بلد نبودم یکی واسم داستان تعریف کرد که کامپیوترش خراب شد مشکل نرم افزاری بود طرف کاریش کرد که نزدیک به 200 خورده ای هزار تومان خرج درست کردن ویندوزش کرد بعدها فهمیدم این کارها عمدی هست نه اینطور که بگیم یارو سوادشو نداشته یا بلد نبوده نمی تونسته درست انجام بده یک کارهایی هم تو ویندوز سرچ کردم و یاد گرفتم که ویندوز یهو خراب بنظر می رسه بعد یمدت مدت
قضیه شرکت های خودرو سازی هم همینه قضیه اینکه نمی تونن خودروی با کیفیت تولید کنن نیست قضیه اینه که دارن دزدی می کنن یک چراغ کوچیک مثلا Led رنگی توی ماشین اضافه می کنن مثلا 150 هزار تومان میارن روی قیمت ماشین و میشه آپشن اونوقت یک چراغ led دوازده واتی که یک اتاقُ روشن می کنه مثلا 20 هزار تومان قیمتشه یا مثلا تنظیم آینه هارو برقی کنن مثلا 5 میلیون تومان میارن روی قیمت ماشین
و حتی برای گرون فروشی بهانه تورمُ قیمت دلارو میارن ولی حرفی از اینکه خیلی از مواد به قیمت ریال بدستشون می رسه حرفی نمیزنن یا دلار قیمت واقعی حکومتیش
بالاترین شخص که مدیر میشه میشینه فکر می کنه که چطوری به بی کیفیت ترین حالت ماشینُ بسازه و با حدأکثر قیمت بفروشه و با وجود این همه سود دنبال کارگرهایی می گردن که به حقوق بوخور نمیر راضی باشن و اصلا اهمیت نمیدن چطور کار می کنن کی از زیر کار در میره یا عمدن کارشو درست انجام نمیده چون خود شخص مدیر می دونه حقوقی که میده خیلی واسه کار درست و با روحیه بالا و انرژی زیاد کم هست
وگرنه همین پراید اگر یکمی بدنش ذخیم تر بشه شاسیش ذخیم تر بشه گیرباکسش محکم تر بشه موتورش بروزرسانی بشه با سیستم های سوخت رسانی جدید و اسپری کننده های بنزین جدید و ژنراتورهایی با بازدهی ماکسیسمم جدید جایگزین بشن که مصرف سوخت به 3 لیتر برسه واسه استفاده های معمولی کافیه و ماشین تا ده سال خراب نمیشه اگر ازش درست استفاده بشه درست مثله پرایدهای قدیم که تا ده سال یا بیشتر موتورشون نیازی به تأمیر نداشتن
اما من از اشخاصی که خودشون از دهن بعضی نمایندگا شنیدن یا بعضی تعمیرکاران گفت ماشین ها یا وسایل هر وسیله ای عمدن جوری درست میشن که خراب بشن که بیان واسه تعمیر مثلا یک وسیله برقی که خراب شده بود گفتم چه دردی که این قسمتشُ با این مواد درست کردن کاملا واضحه که نباید با این مواد درست بشه و مثال زدم مواد ارزونتری هم هست که اگر با اون مواد درست بشه دیگه خراب نمیشه که همون چیزی که بالا گفتم شنیدم
مشکل اصلی قوانین کلی کشور هستند که دزد پرورن مشکل اینه که قوانین کشور برای مردم و اقتصادُ پیشرفت کشورُ و پیشرفت سطح رفاهی و آرامش مردم نوشته نشدن قوانین برای حفظ انقلاب که اشخاصی که ازش سود بردن و به قدرت رسیدن نوشته شده قوانین اینُ میگه که مهم نیست رئیس جمهور کی باشه چه شکلی باشه چجور باشه چه پرونده ای داشته باشه مهم اینه هر چهارسال یکی رئیس جمهور باشه بقیش به ما مربوط نیست مهم نیست کی وزیر اقتصاد باشه وزیر بهداشت باشه مدیر کل بانک مرکزی باشه مهم اینه یکی روی کار باشه بقیش دیگه مهم نیست هرکی هم که باشه هرکاری دلش می خواد بکنه فقط باید تعهد بده که کاری نکنه که نظامُ بد جلوه بده یا خلاصه لطمه ای به حفظ انقلاب و حکومتمون وارد کنه
اگرم دقت کنی فقط مواقعی یه حرکت زدن یا کاری انجام دادن که احساس خطر کردن مثلا هرموقع تظاهرات شده یادشون افتاده توی این مملکت دزد هست جاسوس هست وطن فروش هست اختلاس گر هست مفسد اقتصادی هست و غیره
در ادامه ی حرفای آقای آبیشی هیچ کدوم از رئیس جمهورهای این کشور به میل مردم بالا نرفتن برای انتخاب شدن اگر قبلا نمیشد اینُ بگم چون چیزی نبود که بخوام مثالشو بزنم الان می تونم بگم خیلی واضح نمونش همین انتخابات 1400 رد صلاحیت شدن کسی که همه طرفدارش بودن
خواهشا سانسور نکنین هیچ گونه توهینی توی نظرم نیست
دمتون هم گرم آقای ابیشی و آقای فرزاد که این دفعه جز حرف حق چیزی نگفتین که قابل نقد باشه
اگر بخوان شروع کنن انتظار خرید باید از افراد کم درآمد تر باشه بعضیاشون برای اینکه گوشی ارزون تموم شه ممکنه بخرن ولی طبیعتاً من این مسئله ی تولید به معنی اونچه که برند های معتبر انجام می دن فعلا شدنی نیست تو کشور و تا چند سال دیگه ورود پرقدرت به این عرصه ممکن نیست.
حالا نمی دونم اینکه از همین مرحله ی لیبل زدن و بعد ckd و skd خریدن و مونتاژ کردن شروع کنن تا آخرش می رن یا نه اگه آره که کار خوبیه برای شروع و توجیه پذیره در غیر این صورت هدر رفت کلی سرمایه و زمانه.