در ماه مِی بود که اینتل از نقشه راه فناوری ساخت خود رونمایی کرد که برنامههای این شرکت را تا سال 2023 نشان میداد اما حالا یک نقشه راه با جزئیات بیشتر از سوی Anandtech منتشر شده که پیشرفت فناوری ساخت اینتل تا سال 2029 را نشان میدهد.
نقشه راه منتشر شده ظاهرا در طی جلسه IEEE International Electron Devices توسط یکی از شرکای اینتل رونمایی شده که ادعا کرده اولین بار توسط خود اینتل در ماه سپتامبر به نمایش گذاشته شده. اینتل همین حالا نیز به ما برنامههای اصلی خود برای 7 نانومتر را توضیح داده اما اسلاید منتشر شده بسیار فراتر از اینهاست. یک نقشه راه 10 ساله برای چیزهایی که قرار است اینتل طی سالهای آینده ارائه دهد.
10 نانومتر تا 1.4 نانومتر طی 10 سال آینده
اینتل قصد دارد برای هر به روز رسانی اصلی فناوری ساخت، آهنگ دو ساله را دنبال کند. ما شاهد یک عرضه اولیه (Soft Launch) برای فناوری 10 نانومتری (10 نانومتر پلاس) در سال 2019 بودیم که در سال 2021 با فناوری 7 نانومتری، 2023 با فناوری 5 نانومتری، در 2025 با 3 نانومتری، 2027 با 2 نانومتری و همچنین 2029 با 1.4 نانومتر ادامه مییابد. نکته جالب توجه در میان اینجاست که این آهنگ دو ساله به عنوان مسیر کارایی / هزینه بهینه توسط خود اینتل ارجاع داده شده. بنابراین مسیر اصلی خواهد بود که اینتل دنبال میکند اما همچنین یک آهنگ سالیانه نیز برای نودهای + / ++ در نظر گرفته شده که افزایش کارایی بیشتر و فرصتهای بهتری را روی همان فناوری قبلی ارائه میدهد.
قبل از این که درباره نودهای بهینه برای هر فناوری ساخت صحبت کنیم، ما باید روی قابلیتهای کلیدی که هر به روز رسانی اصلی نود ارائه خواهد داد، تمرکز کنیم. برای 7 نانومتری اینتل میگوید بزرگترین قابلیت استفاده از تکنولوژی EUV یا Extreme Ultraviolet Lithography خواهد بود. به شکل مشابه تمام نودهای اصلی با قابلیتهای جدیدی همراه هستند اما اینتل توضیح نداده که میتوانیم انتظار چه نکاتی را داشته باشیم. در همان زمانی که اینتل محصولات 10nm++ را معرفی خواهد کرد، آنها تولید و عرضه فناوری نسل بعدی 7 نانومتر را نیز در دستور کار خود دارند. فناوریهای 10 و 7 نانومتر همین حالا با جزئیات توسط اینتل طی جلسه با سرمایه گذاران در سال 2019 شرح داده شدهاند.
اینتل و فناوری 10nm، 10nm+ و 10nm++
ابتدا با خانواده 10 نانومتر شروع میکنیم. اینتل مشخص کرده این فناوری بهبودهای مهمی در بخش عملکر بر مصرف خواهد داشت. در مقایسه با 14nm++ ریختهگری جدید مصرف بهینهتری را به همراه دارد و اینتل نیز با عرضه نمونههای پیشرفتهتر این فناوری آن را پختهتر خواهد کرد. در سال 2020 شاهد نودهای 10nm+ هستیم و برای 2021 نیز 10nm++ برنامه ریزی شده است.
فناوریهای 7nm، 7nm+، 7nm++ اینتل
همزمان با معرفی محصولات 10nm++ شرکت اینتل برنامه تولید و عرضه نود نسل بعدی خود یعنی 7 نانومتر را نیز مشخص کرده است. کمی جلوتر محصولی مهم که اینتل در نظر دارد با فناوری 7 نانومتری و در سال 2021 عرضه کند را معرفی میکنیم. این شرکت بهبود این نود را با 7nm+ در سال 2022 و 7nm++ در سال 2023 ادامه خواهد داد. درست به مانند 10 نانومتر، این فناوری نیز بهبودهای خوبی از جمله دو برابر چگالی بیشتر نسبت به فناوری 10nm را دریافت میکند.
لازم به ذکر است که تنها فناوری 10 نانومتری از بهبود +++ بهره مند میشود زیرا همین حالا نیز 10 نانومتر پلاس را در سال 2019 شاهد هستیم. لیتوگرافی 1.4 نانومتر در سال 2029 بسیار امید بخش به نظر میرسد اما اینتل قبلا هم در نقشه راههای خود ادعا کرده بود که فناوری 10 نانومتری را در سال 2015 و 7 نانومتری را در سال 2017 شاهد خواهیم بود. اما اخیرا مدیر عامل اینتل Bob Swan ادعا کرده کمپانی او میتواند با اولین محصولات 7 نانومتری، فناوری 5 نانومتری TSMC را که در فصل چهارم 2021 عرضه میشود شکست دهد و همینطور انتظار میرود فناوری 5 نانومتری اینتل با لیتوگرافی 3 نانومتری TSMC که برای نیمه دوم سال 2024 در نظر گرفته شده و محصولات آن در سال 2025 عرضه میشوند، برابر باشد.
بهبودها در هر لیتوگرافی
این اسلاید همچنین درباره بک پورت یا پشتیبانی بیشتر از هر نود صحبت میکند که یک موضوع جالب طی ماههای اخیر بخصوص با در نظر گرفتن مشکلات بی شمار اینتل با فناوری 14 و 10 نانومتری بوده. هر نود اصلی که در اینجا نشان داده شده حداقل دو بهبود را دریافت میکند. فناوری 10nm+ دو مدل 10nm++ و 10nm+++، فناوری 7nm دو مدل 7nm+ در سال 2022 و 7nm++ در سال 2023، لیتوگرافی 5 نانومتر دو مدل 5nm+ در سال 2024 و 5nm++ در سال 2025، فناوری 3 نانومتر نیز 3nm+ در سال 2026 و 3nm++ در سال 2027، در حالی که لیتوگرافی 2 نانومتری 2nm+ و 2nm++ را به ترتیب در 2028 و 2029 دریافت میکند. هیچ فناوری بهبود یافتهای برای مدل 1.4 نانومتر ذکر نشده اما این اسلاید تنها یک نقشه راه 10 ساله را نشان میدهد، بنابراین شما میتوانید انتظار حداقل یک نود بهبود یافته برای 1.4 نانومتر را هم داشته باشید.
پس هر نود اصلی در طی سال بعدی یک مدل بهبود یافته + دریافت میکند و بعد از آن نیز یک ++. نکته جالب اینجاست که مدل ++ یا در مورد فناوری 10 نانومتر +++، در کنار فناوری اصلی بعدی عرضه میشود. نود بهبود یافته مزایایی در مقابل نود جدید از جمله فرکانس و مقیاس پذیری به همراه بازده بیشتر را ارائه میدهد.
در اینجا اینتل میتواند تصمیمات جذابی بگیرد زیرا آنها چندین مسیر برای انتخاب دارند که هر نسل از نودها در اختیار این شرکت قرار میدهد. حالا براساس زمان حاضر در نقشه راه، ممکن است اینتل همین حالا تصمیمات خود برای اتفاقات آینده 10 نانومتری و 7 نانومتر اتخاذ کرده باشد.
اینتل همچنین انتقال محصولات به نودهای بهینه قبلی را نیز اضافه کرده. یک محصول 7 نانومتری میتواند به فناوری 10 نانومتر +++ منتقل شود، یک محصول 5 نانومتری میتواند به 7 نانومتر ++ انتقال یابد، یک محصول 3 نانومتر به 5 نانومتر ++ و یک 2 نانومتر با 3 نانومتر ++ تولید شود.
همچنین شایعات اخیر اعلام میکنند که یک محصول 10 نانومتر ++ (Tiger Lake) به 14 نانومتر +++ (Rocket Lake) منتقل شده. مدارک قابل توجهی یافت شده اما از آنجایی که محصول برای عرضه در 2021 برنامه ریزی شده هیچ صحبت رسمی در این باره از سوی اینتل مطرح نشده. اما به هرحال با توجه به این نقشه راه ممکن است شاهد حضور هستههای Willow Cove در پردازندههای Rocket Lake باشیم که در حال حاضر با فناوری 10 نانومتر ++ تحت پلتفرم موبایل عرضه شدهاند.
دو سال دیگه همچی معلوم میشه
یه 2 سالی باید صبر کنیم ببینیم چیزی رو میکنه یا نه ….اونوقت تفاوتش رو با رایزن 4000 ببینیم ….اینا فعلا تا 7 نانومتریشو بیان …بقیش برای بعدن
داداش چی زدی؟! بگو ما هم مصرف کنیم!
ارمین جان ی سوال دارم ازت:
اگه اینتل با rocket lake پرفورمنسش تو مولتی ترد در حد و حدود ryzen 4000 باشه یعنی هردو تقریبا مثل هم باشن (به خاطر ریز معماری willow cove) اونوقت صرفا چون اینتل ۱۴ نانومتره باید رفت سمت ryzen ؟ البته میدونم تا اون موقع خیلی مونده ولی خیلی دوست دارم نظرت بدونم.
ارمین جان ی سوال دارم ازت:
اگه اینتل با rocket lake پرفورمنسش تو مولتی ترد در حد و حدود ryzen 4000 باشه یعنی هردو تقریبا مثل هم باشن (به خاطر ریز معماری willow cove) اونوقت صرفا چون اینتل ۱۴ نانومتره باید رفت سمت ryzen ؟ البته میدونم تا اون موقع خیلی مونده ولی خیلی دوست دارم نظرت بدونم.
بعید می دونم تا ده سال دیگه به جایی ک گفته برسه.
ارمین ی سوال ازت دارم :
می دونم برا این سوال خیلی زوده ولی خیلی مشتاقم نظرت بدونم ممنونم ازت.
اگه اینتل rocket lake رو عرضه کنه و پرفورمنس اون واقعا خوب باشه و تو مولتی کور در حد ryzen باشه یعنی هر دو تقریبا مثل هم باشن ( به خاطر ریز معماری willow cove ) به نظرت فقط برای اینکه ۱۴ نانومتریه باید رفت سمت ryzen 4000 که ۷ نانومتره؟
بوی سوختن میاد:-))
اینتل چند ساله روی 14 نانومتری قفلی زده، خیلی هنر کنه یه پله جلو بره به 10 نانومتری برسه، 1.4 نانومتر پیشکش.
اینه اینتل بزرگ.شاه مطلق cpu:smiley2