تنها چند هفته پس از اینکه ایلان ماسک اعلام کرد که تراشه مغزی کمپانی نورالینک در سر اولین سوژه انسانی کاشته شد، او ادعا میکند که بیمار اکنون بهطور کامل بهبود یافته است و میتواند تنها با استفاده از افکار خود یک ماوس کامپیوتر را کنترل کند.
ماسک در گفتگو با کاترین برادسکی در X گفت: پیشرفت اولین سوژه انسانی کاشت تراشه مغزی نورالینک خوب است و به نظر میرسد که بهطور کامل و بدون هیچ عارضه بدی بهبود یافته و میتواند فقط با فکرکردن ماوس را کنترل کند.
نورالینک آینده را به حال گره میزند
همانطور که احتمالا میدانید، نورالینک یک استارتآپ میلیون دلاری آمریکایی و متعلق به ایلان ماسک است. این استارتاپ ادعا میکند که نوعی ایمپلنت مغزی طراحی کرده که به انسان کمک میکند از سیگنالهای عصبی خود برای کنترل فناوریهای خارجی استفاده کند. هدف آن نیز بازیابی قابلیتهای ازدسترفته مغزی مانند بینایی، عملکردهای حرکتی و صحبتکردن است.
ماسک بهعنوان مدیرعامل شرکت میگوید نورالینک سعی دارد این امکان را برای بیماران فراهم کند که ماوس را در جهتهای مختلف حرکت داده و دکمهها را هم نگه دارند: تلاش میکنیم تا حد ممکن فشار دکمهها را از طریق فکرکردن دریافت کنیم. فعلاً روی این مسئله متمرکز هستیم.
نورالینک توسط سازمان غذا و دارو (FDA) مجوز گرفت تا اولین مطالعه بالینی انسانی خود را در ماه مه سال گذشته آغاز کند و راه را برای یک رابط مغز و ماشین با پتانسیل درمان بیماریهای عصبی کشنده، فلج و نابینایی، هموار کند. این شرکت پذیرش درخواستها برای اولین آزمایش بالینی انسانی خود را در سپتامبر آغاز کرد.
در اواخر ژانویه سال جاری میلادی، ماسک در X اعلام کرد که اولین بیمار انسانی نورالینک پس از یک عمل جراحی کاشت تراشه، درحال بهبودی است و نتایج خوبی برای تشخیص اسپایک نورون به دست آمده که یعنی شرکت درحال دریافت اطلاعات از مغز بیمار است.
ماسک در آن زمان گفت که اولین محصول نورالینک، به نام Telepathy، استفاده از کنترل تلفن، کامپیوتر و تقریباً هر وسیلهای را فقط با فکرکردن امکانپذیر میکند. کاربران اولیه نیز کسانی هستند که برخی از اندامهای آنها از کار افتاده است؛ مثلاً افراد مبتلا به کوادری پلژی با آسیب نخاعی گردن یا اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS).
ایمپلنت رابط مغز و کامپیوتر نورالینک (BCI) در بخشی از مغز که مسئول قصد حرکت است قرار میگیرد. این شرکت توضیح میدهد که که ایمپلنت N1 فعالیت عصبی را از طریق 1024 الکترود توزیعشده در 64 رشته بسیار انعطافپذیر و نازک ثبت میکند.
در وبسایت نورالینک آمده است: امید داریم که در آینده توانمندیهایی نظیر بینایی، عملکردهای حرکتی و گفتاری را بازیابی کنیم و در نهایت شیوه تجربهکردن جهان را ارتقا دهیم.
چندین شرکت رابط مغز و کامپیوتر دیگر نیز با نورالینک رقابت میکنند. بیشتر آنها بر توسعه محصولات خود برای مصارف پزشکی متمرکز هستند، اما ماسک در مورد فناوری نورالینک صحبت کرده که به کاربران امکان میدهد موسیقی را مستقیماً در مغز خود پخش کنند یا هر اتفاقی را که میافتد ضبط کرده و هر زمان که بخواهند آن را پخش کنند.
گفتنی است که مارک زاکربرگ، رقیب همیشگی ایلان ماسک اخیرأ اشاره کرد که مایل نیست جزو اولین کسانی باشد که نخستین نسخه از چنین تراشهای را در ذهن خود آزمایش میکنند.
کاش میشد بدنمو فریز کنم، سی سال دیگه از خواب بلند بشم. بتونم نسخه کامل شده ی این فناوری رو استفاده کنم. حالا این وسط بدنمو بدزدن بندازن تو کشور دیگه که خیلی عالی میشه جای دیگه بیدار بشم.