اینترنت پر است از برداشت های اشتباهی در رابطه با ابزارهای اندرویدی و چگونگی کاربری صحیح آنها؛ برداشت هایی که تا حدی نیز غیر قابل اجتنابند، چرا که مشابه توصیه های تغذیه هر هفته کشفی تازه کشفیات قبلی را رد می کند (البته نه تا به این حد!). به هر حال، یکی از این تصورات به مدیریت RAM و برنامه هایی چون Task Killer و RAM Booster ها مربوط شده و گفته می شود که ابزارهایی مفید هستند که می توانند کارایی و عمر باتری گوشی و یا تبلت شما را ارتقا دهند. واقعیت اما خلاف این بوده و چیز دیگری می گوید.
اجازه دهید کمی موضوع را بشکافیم. سیستم عامل ویندوز و کامپیوترهای شخصی سالهاست که در میان ما حضور دارند و همگی کار با آنها را تجربه کرده ایم. همین تجربه به ما می گوید که RAM آزادتر و فضای خالی بیشتر بهتر بوده و منجر می شود که ویندوز عملکرد روان تری داشته باشد. دلیل آن نیز به سیستم مدیریت حافظه ویندوز باز می گردد. از آنجا که این سیستم عامل برای اجرا و فعالیت همزمان بی نهایت برنامه (Multi tasking) تعریف شده، در نتیجه RAM می تواند به سرعت انباشه از اجزای برنامه ها شود و زمانی که فضای در دسترس پایان می یابد، برنامه هایی با اولویت کمتر به بخشی از هارددیسک انتقال یافته و درون فایلی به نام pagefile.sys ریخته می شوند. به واسطه سرعت بسیار پایین هارددیسک مکانیکی در قیاس با RAM الکترونیکی، هر زمان که سیستم بخواهد برنامه ای را از درون pagefile.sys فراخوانی کند، کاربر کاهش سرعت قابل لمسی را نسبت به گذشته حس می کند. نتیجه اینکه ویندوز هرگز برنامه ای را نمی بندد تا جا برای دیگران باز شود.
و اما اندروید! این سیستم عامل نسبت به ویندوز روش کاملا متفاوتی را برای مدیریت RAM دارد. همانطور که می دانید تاخیر در گوشی های موبایل بخشودنی نیست(!) و زمانی اوضاع خوب است که همه چیز سریع و روان باشد؛ یعنی اپلیکیشن ها به سرعت اجرا شوند، تنظیمات و منوهای مختلف فورا باز و بسته شوند و کلا همه چیز در نهایت سرعت و روانی باشد. برای همین اندروید تا جایی که بتواند و لازم باشد، با هر آنچه که برای کاربر لازم بداند، RAM را پر می کند؛ تا جایی که 80 تا 90 درصد آن اشغال می شود. در اینجا یک RAM پر به معنای یک گوشی خوب با کارکردی مطلوب است، چرا که همه چیز از آن خوانده شده و سریع اجرا می شود. حال چه می شود اگر فرضا یک بازی حجیم حافظه ای بیش از میزان باقی مانده بخواهد؟ از آنجا که برای اندروید pagefile بی معنی است، بخش مدیریت منابع بی رحمانه اپلیکیشن ها را (بر حسب اولویت و از پایین به بالا) از حافظه حذف نموده و وضعیت آنها را در فایلی یادداشت می کند تا در اجرای بعدی به همان شکلی که بوده اند باز شوند. اگر هم به هر دلیلی میزان RAM کافی نبود، بازی کرش کرده و بسته می شود!
اکنون نوبت task killer هاست. جدای از توضیحی که درباره مدیریت حافظه توسط اندروید دادیم، هستند اپلیکیشن هایی که ماهیت وجودی آنها ایجاب می کند در پس زمینه حضور داشته باشند؛ اپلیکیشن هایی چون پیام رسان ها، وایبر، اسکایپ و مانند اینها که منتظرند پیامی که از راه می رسد را دریافت نموده و به اطلاع شما برسانند. task killer (و بدتر از آن Auto task killer) با ورود خود به معادله همه چیز را به هم می ریزد و چشم بسته و بی آنکه نیازی باشد اپلیکیشن ها را به بیرون می راند، غافل از اینکه اپ های حذف شده دوباره اجرا شده و باز می گردند، چرا که برای بودن ساخته شده اند و این سیکل معیوب تا ابد ادامه می یابد. از آن بدتر، آنچه که به شکل ملموسی انرژی باتری را می سوزاند، نه اشغال حافظه، که تعداد سیکل های اجرای اپ ها در چیپ ست یا SoC است. task killer ها با اجرای مرتب خود (و در نتیجه اجرای مرتب برنامه های حذف شده از حافظه)، مرتبا SoC را به کار گرفته و جای اینکه مرحمی باشند، زخم را بیشتر می گشایند! البته ممکن است برخی در این بین بگویند که فلان task killer را اجرا کردم و همه چیز روان و خوب شد. باید بگوییم دلیل آن اپلیکیشن نامناسبی بوده که بر حسب اتفاق حذف کرده اید؛ اپلیکیشنی که به خوبی کدنویسی نشده و منابع سیستمی را به هدر می دهد. سوالی که در اینجا به ذهن می رسد این است که چگونه اپلیکیشن نامناسب را تشخیص داده و مانع اجرای آن شویم؟ توصیه می کنیم Watchdog Lite را از گوگل پلی استور دریافت و نصب کنید. این اپ به مانند یک سگ نگهبان دیگر اپ ها و استفاده آنها از چیپ ست (در اینجا CPU) را زیر نظر گرفته و زمانی که یکی از آنها از حد تعیین شده بگذرد، شما را خبردار می سازد و می توانید آن را با خیال آسوده از حافظه به بیرون بیاندازید. البته توجه داشته باشید که هر چه استفاده شما از اپلیکیشنی بیشتر باشد، درصد استفاده آن هم بالاتر می رود، اما قطعا بی معنی است برنامه ای که در پس زمینه مانده، مصرفی بیش از 40-50 درصد توان SoC داشته باشد.
کافیه تمام نرم افزارهای اضافی رو از ریشه کن کنیم.
وقت بخیر رضای عزیز.
این سیکل مرتبا تکرار می شه اگر کاربر چه به شکل دستی (مانند مورد شما) و یا به شکل خودکار، اقدام به حذف اپلیکیشن ها از درون حافظه کنه و این فرضیه نیست، چرا که اون اپلیکیشن بخصوص ساخته شده که در پس زمینه حضور داشته باشه و گوش به زنگ باشه، برای همون مواردی که خدمتتون عرض کردم. برای همین خوبه که با watchdog اپلیکیشن ها رو مدتی زیر نظر داشته باشید.
با سلام
همانطور که در خود مطلب هم گفته شده برنامه Watchdog Lite برای حل این مشکل مناسب است.
کلین مستر دارم
حالا سوال اینجاس
تا زمانی که من نگم رفرش کن رم رو یا جانک ها رو پاک کن این سیکل انجام میشه یا نه
اگه انجام میشه پاک کنم کلین مستر رو
اقای شکوری الان من کامل دچار شک شدم
این سیکل معیوب یه فرضیه هست یا واقعا داره تکرار میشه
ببیند اندروید یک ساختاری داره به اسم GC که وظیفه خالی کردن فضای اشغالی رو داره .. یک چیز جالب این Gc این هست که هوشمند عمل میکنه یعنی سیستم عامل اون رو کنترل میکنه.. آها الان یادم اومد اسمش garbage collection بود.. خلاصه هر موقعی مثلی بعد از گذشتن چند دقیقه یا حتی داخل انجام یک پروسه طولانی چندین بار فراخونی میشه و رم رو آزاد سازی میکنه. خوب واقعا دیگه نیازی به کشتن یا غیر فعال سازی برنامه ها نیست چون اگر هم شما غیر فعالشون کنید خیلی از برنامه ها برودکست دارن و مجددا اجرا میشن . البته این تنها دلیلش نیست … به نظر من اندروید گوگل نتونسته درست از پس مدریت رم بر بیاد. اگر میخوای از برنامه استفاده کنی که نه رمت رو بدون دلیل اشغال کنه و نه بدرد نخور باشه از برنامه های غیر فعال کننده ی auto start استفاده کن.
تا زمان تکمیل شدن بوت سیستم عامل گوشی رو کم کنی
با سلام
مطلب شما بد نبود ولی بهتر میبود
بهتر است از چه برنامه هایی استفاده بکنیم ویا چه راه حلهایی بهتر میباشد؟؟
با تشکر
عالی بود.همیشه میدونستم این برنامه ها ایراد دارند.
امیر عزیز کلا این قبیل اپلیکیشن ها به دلایلی که گفته شد توصیه نمی شه.
ولی من باز هم ترجیح میدم از اینجور برنامه ها استفاده کنم
سلام
ایا برنامه ی CLEAN MASTER هم این ویژگی رو داره (عملکرد خوب) ؟ تو این برنامه هم قابلیت Boost و پاک سازی فضای Ram امکان داره ! ایا باعث ایجاد عملکرد بد در گوشی می شود ؟
من خودم همینجوری بودم چنتا برنامه میزاشتم هی تند تند رم رو پاک میکردم
ولی میدم همون لحظه دوباره باز میشن
دیدم فایده نداره همه این برنامه ها رو پاک کردم
خیال خودم رو راحت کردم