بررسی مادربرد X870E AORUS ELITE WIFI7 گیگابایت

مادربردهای سری X گیگابایت از محصولات میان‌رده‌ای هستند که برای کاربران حرفه‌ای در نظر گرفته‌ شده‌اند. امروز با بررسی یکی از جذاب‌ترین اعضای این خانواده، یعنی مادربرد GIGABYTE X870E AORUS ELITE WIFI 7 در خدمت شما عزیزان هستیم. همراه ما باشید.

معرفی محصول

مادربرد X870E AORUS ELITE WIFI 7 گیگابایت، یک محصول میان رده قدرتمند از گیگابایت است که برای پشتیبانی از نسل فعلی و آینده پردازنده‌های AMD Ryzen (از جمله 7000، 8000 و 9000) طراحی شده است. این مادربرد با بهره‌گیری از جدیدترین فناوری‌ها و امکانات، یک بیس قدرتمند و قابل اعتمال برای ساخت یک سیستم حرفه‌ای و آینده‌نگرانه فراهم می‌کند. امروز قصد داریم که به طور دقیق به ویژگی‌ها، عملکرد و ارزش خرید این محصول خواهیم پرداخت.

این مادربرد دارای سوکت AM5 بوده و از جدیدترین فناوری‌ها مانند پردازنده‌های AMD Ryzen 9000، PCIe 5.0 و حافظه DDR5 پشتیبانی می‌کند. همچنین، ویژگی های جدیدی مانند USB4 و WiFi 7 را به همراه چندین قابلیت انحصاری ارائه می‌کند.

مادربرد X870E آئوروس الیت جانشین X670E به حساب می‌آید که سال گذشته رونمایی شد و در لابراتوار مجله سخت افزار به بررسی آن پرداختیم.

بررسی مادربرد X870E AORUS ELITE WIFI 7 گیگابایت

شرکت AMD شش مدل چیپست برای پشتیبانی از نسل جدید پردازنده‌های رایزن 9000 ارائه کرده که X870E را می‌توان گل سرسبد آن‌ها دانست. تفاوت اصلی مادربردهای X870E با مدل‌های دیگر (X870، B650E، B650، B850 و B840) در تعداد PCIe Lanes، درگاه‌های USB و البته قیمت است که مدل X870E از این نظر کامل‌ترین به حساب می‌آید.

مادربرد X870E AORUS ELITE WIFI 7 با پشتیبانی از حافظه‌های DDR5 پرسرعت، چندین درگاه M.2 برای نصب SSD، شبکه گیگابیتی و Wi-Fi 7 و قابلیت‌های اورکلاکینگ پیشرفته، تجربه‌ جالبی برای کاربران حرفه‌ای و گیمرها خواهد بود.

در مقایسه با مادربردهای پرچمدار اینتل، X870E AORUS ELITE WIFI 7 از نظر تعداد خطوط PCIe، پورت‌های USB و اورکلاکینگ عملکرد بهتری ارائه می‌دهد. همچنین، پشتیبانی از حافظه‌های DDR5 با فرکانس بالاتر، یک مزیت رقابتی مهم برای این مادربرد محسوب می‌شود و با پشتیبانی از سه از پردازنده‌های اینتل یک گزینه‌های مطمئن و طولانی‌مدت به حساب می‌آید.

جعبه و وسایل همراه

جعبه مادربرد X870E AORUS ELITE WIFI 7 گیگابایت با ترکیب رنگ‌های مشکی، بنفش و نارنجی طراحی شده و به رسم همیشه لوگوی شاهین آئوروس بر روی آن به چشم می‌خورد.

در پشت جعبه به خصوصیات برجسته مادربرد، اعم از VRM قدرتمند، سینک‌های خنک کننده ضخیم برای VRM و درگاه‌های M.2، ارتباط سریع شبکه Wi-Fi 7 و طراحی ساده برای اسمبل اشاره شده است.

در داخل جعبه، همه آنچه که برای نصب و اتصال مادربرد نیاز است، تعبیه شده. این شامل دو کابل SATA قفل (یکی مستقیم و یکی زاویه 90 درجه)، یک آنتن WiFi/Bluetooth خارجی، راهنمای نصب، نشان کیس AORUS و یک کانکتور نصب راحت اتصالات فرانت پنل کیس می‌شود.

طراحی و امکانات سخت افزاری

مادربرد X870E AORUS ELITE WIFI 7 در فرم فکتور ATX طراحی شده و مانند دیگر مادربردهای این سری، ابعاد 30.5×24.4 سانتیمتری دارد.

از نظر طراحی، GIGABYTE X870E AORUS ELITE WIFI 7 امضای همیشگی این سری را حفظ کرده است. مدار چاپی این مادربرد مشکی رنگ است و هیت‌سینک‌های آلومینیومی با طراحی مشکی، نقره‌ای خود ظاهر شیکی به این مادربرد بخشیده‌اند. امسال بر روی کاور پورت‌ها، لوگوی AORUS به چشم می‌خورد که با نورهای RGB ظاهر زیباتری به مادربرد می‌بخشد. البته این تمام ماجرا نیست و چند LED RGB دیگر نیز در زیر هیت‌سینک‌ها قرار دارند که به زیبایی کار می‌افزایند.

در بخش پایینی مادربرد هم لوگوی فالکون و آئوروس با رنگ نقره‌ای طراحی شده‌اند که نسبت به نسل قبل کمی تغییر کرده‌اند.

در قسمت بالای سمت چپ مادربرد ورودی‌های برق قرار گرفته‌اند که شامل دو جفت سوکت هشت پین می‌شود. این سوکت‌های برای اتصال پردازنده بوده و وظیفه برق‌رسانی به CPU را برعهده دارند.

در بالای سمت راست مادربرد، به ترتیب، سه هدر PWM مخصوص فن داریم که به ترتیب متعلق به CPU_OPT، CPU_FAN و PUMP واتر کولر بوده و کمی آن‌طرف‌تر کلید پاور و کلید مولتی‌فانکشن (ریست) قرار گرفته‌اند.

در حاشیه سمت راست مادربرد X870E AORUS ELITE WIFI 7 گیگابایت شاهد حضور دیباگر مادربرد، کانتکتور 24 پین و یک خروجی USB Type-C از نوع 20Gbps نیز برای فرانت پنل کیس هستیم.

گیگابایت حالا بخش بالای سمت راست مادربرد را EZ-Debug Zone نامگذاری کرده است، جاییکه در آن LED و دیباگر برای عیب‌یابی مشکلات مرتبط به بوت، پردازنده، رم و VGA به کار می‌آیند. این بخش که با کلیدهای پاور و ریست همراه شده، همانطور که از نام آن پیداست برای راحتی کار کاربران در زمان انجام تست‌های سخت‌افزاری جهت خاموش و روشن کردن سریع سیستم، دسترسی راحتی به کاربران می‌دهد.

در نیمه پایینی سمت راست مادربرد، سنسور پنل لینک، یک پورت HDMI 1.4 داخلی با حداکثر رزولوشن 1920×1080@30Hz و چهار درگاه ساتا با حداکثر سرعت انتقال 6 گیگابایت بر ثانیه جای گرفته‌اند.

پشت کانکتور ATX مادربرد X870E AORUS ELITE چهار اسلات رم قرار گرفته‌اند که حداکثر می‌توانند تا ظرفیت 256 گیگابایت (هرکدام 64 گیگابایت) از نوع DDR5 را تا فرکانس 8000 مگاهرتز پذیرا باشند.

استاندارد جدید گیگابایت، یعنی اهرم EZ-Latch Plus نیز در کنار اسلات‌های رم، در لبه بیرونی مادربرد قرار گرفته. این کلید امکان آزادسازی سریع گرافیک بدون نیاز به پیچ‌گوشتی را فراهم می‌کند. 

گیگابایت برای مادربرد آئوروس الیت جدید خود، سه اسلات کامل PCI Express در نظر گرفته است. اسلات بالایی که نزدیک‌ترین به پردازنده بوده،  PCIe Gen 5 است و دارای پیکربندی کامل خط x16 بوده که مستقیماً از CPU تأمین می‌شود. این اسلات برای نصب گرافیک‌های مجزا در نظر گرفته شده که و برای تحمل کارت‌های بزرگ و سنگین تقویت‌شده و دارای پوشش داخلی لاستیکی برای حفاظت از PCB کارت است.

اسلات میانی از PCIe 4.0 با x4 پشتیبانی می کند، در حالی که اسلات پایینی از PCIe 3.0 در x4 پشتیبانی خواهد کرد.

مادربرد X870E AORUS ELITE WIFI 7 گیگابایت به چهار اسلات M.2 مجهز شده که سه اسلات از نوعPCIe 5.0 M.2 و یک اسلات PCIe 4.0 M.2 است. درگاه اول که در نزدیکی جایگاه پردازنده قرار دارد، یکپارچه با با سی‌پویو (M2A_CPU) بوده و از با پردازنده‌های رایزن 7000، 8000 و 9000 قابل استفاده است. اما دو درگاه دیگر PCIe 5.0 با پردازنده‌های Ryzen 8000 در دسترس نخواهند بود. درگاه چهارم نیز با چیپست بُرد یکپارچه شده است.

گیگابایت برای مدیریت دمای این بخش از سیستم M.2 Thermal Guard Ext استفاده کرده است. مکانیسم لچ‌های فنری در این مادربرد نیز تعبیه شده تا برای بستن حافظه‌های M.2 کاربران نگران بستن پیچ‌های ریز نباشند.

کیفیت و ضخامت سینک‌های خنک کننده‌ای که گیگابایت برای درگاه‌های M.2 مادربرد الیت خود در نظر گرفته در بالاترین سطح قرار دارد. سینک بزرگ و قطور درگاه M.2 فوقانی نیز، کیفیت و سنگینی بسیار خوبی دارد و تا 6 برابر نسبت به نسل قبلی عملکرد بهتری ارائه می‌کند.

بردهای AORUS X870 دارای طراحی EZ-Latch Click گیگابایت بر روی هیت‌سینک‌های M.2 هستند. این ویژگی برای اولین بار در مادربرد AORUS MASTER گیگابایت معرفی شد. این چفت‌های کلیکی مکانیزم بازشدن سریع فنری بدون نیاز به ابزار دارند و برای اتصال نیاز به پیچ‌های نگهدارنده کوچک نیست. تمام سوکت‌های M.2 نیز دارای EZ-Latch Plus هستند که به همان ترتیب می‌توان SSDها را بر روی آن‌ها سوار کرد.

در لبه پایینی مادربرد اتصالات بسیار متنوعی به چشم می‌خورد. در گوشه سمت راست هدرهای مخصوص I/O پنل تعبیه شده و پس از آن سه هدر چهار پین برای فن‌های سیستم قرار گرفته است. کمی که به سمت چپ برویم شاهد حضور یک درگاه USB 3.0 و دو درگاه USB 2.0 برای اتصالات فرانت پنل کیس هستیم.

پس از آن، 5 خروجی نورپردازی شامل یک خروجی 4 پین RGB و سه خروجی 3 پین ARGB قرار گرفته اند. در انتها نیز سوکت مخصوص HD Audio فرانت پنل حضور دارد.

در بخش صوتی، مادربرد X870E AORUS ELITE WIFI 7 مجهز به چیپ Realtek ALC1220 است که گیگابایت آن را در ترکیب با خازن‌های ژاپنی چمیکون و WIMA در کنار DAC پر قدرت ESS SABRE HI-FI 9118 DAC به کار گرفته است. تراشه 1220 اگرچه چندان جدید نیست، اما همچنان عملکردی پرقدرت دارد و ‌می‌تواند انواع هدفون‌ها و اسپیکر‌های حرفه‌ای را تغذیه کرده و شما را از هر لحاظ نسبت به داشتن یک کارت صدای پر قدرت بی نیاز کند. کل این مجموعه در زیر سینک سراسری خنک کننده M.2 قرار دارد.

از آنجاییکه مادربرد X870E AORUS ELITE WIFI 7 به عنوان یک محصول الیت شناخته می‌شود، طیف گسترده‌ای از اتصالات را در خود جای داده است. نکته جالب توجه در خصوص پنل I/O این مادربرد اینست که برای اولین بار در این سری به یک دریچه انتقال هوا مجهز شده که طبق گفته گیگابایت می‌تواند دما را تا 7 درجه کاهش دهد.

در بالاترین نقطه از این پنل کلید Q-Flash Plus (مخصوص به‌روزرسانی بایوس) قرار دارد. پس از آن چهار پورت USB 2.0/1.1 (مشکی) قرار گرفته است. پایین‌تر دو درگاه USB 3.2 Gen 1 (آبی)، یک درگاه HDMI قرار دارند. پایین‌تر از آن‌ها و در موازات دریچه مشبک انتقال هوا، یک جفت دیگر USB 3.2 Gen 1 (آبی) و دو پورت USB4 Type-C با پشتیبانی از خروجی نمایشگر DisplayPort را مشاهده خواهید کرد.

پایین‌تر از آن‌ها شاهد حضور دو پورت USB 3.2 Gen 2 پورت (قرمز) و یک پورت شبکه 2.5GbE هستیم. در نهایت کانکتور آنتن برای WiFi 7/بلوتوث 5.4، دو جک صوتی با کیفیت بالا که از پیکربندی‌های کانال 2/4/5.1/7.1 پشتیبانی می‌کنند و یک اتصال صوتی نوری S/PDIF جای گرفته‌اند.

اتصالی که گیگابایت برای آنتن WiFi 7 این مادربرد در نظر گرفته خلاقانه و از نوع EZ-Plug است و این به کاربران امکان نصب و جداسازی آسان و بدون زحمت آنتن وای‌فای را می‌دهد.

مادربرد گیگابایت X870E AORUS ELITE WIFI 7 دارای یک سیستم تغذیه VRM با 16+2+2 فاز  (VCore/ VccGT/VccAUX) و توان 80 آمپر در هر فاز است. بخش VRM مادربرد توسط دو ورودی برق 8 پین تغذیه می‌شود.

 این مدار توسط کنترلر PWM مدل RT3678BE مدیریت می‌شود که یک کنترلر دقیق برای نظارت بر ولتاژ ورودی به پردازنده است.

گیگابایت از سینک‌های چند طبقه با روکش نانوکربن برای خنک‌سازی مدار VRM این مادربرد استفاده کرده است. این سیستم با دو هیت‌سینک آلومینیومی بزرگ همراه با لوله‌های انتقال حرارت 8 میلیمتری از نظر دمایی مدیریت می‌شود. این پیکربندی برای اورکلاک کردن پردازنده‌های دسکتاپی AMD Ryzen 7000، 8000 و 9000 به فرکانسی بالاتر از فرکانس بوست دیفالت، مناسب است.

سیستم تست:

1403سیستم تست لابراتوار مجله سخت افزار
پردازندهRYZEN 9 9950X
مادربردGIGABYTE X870E AORUS ELITE WIFI7
کارت گرافیکGIGABYTE AORUS RTX 4080 SUPER GAMING OC
رمKLEVV CRAS V RGB 32GB 7600MHz CL34
واتر کولینگGIGABYTE AORUS WATERFORCE II 360 ARGB
اس اس دیFDK B5 SERIES M.2 1TB
پاورGREEN EDGE 1300W

بررسی کارایی:

نتیجه گیری:

مادربرد X870E AORUS ELITE WIFI7 گیگابایت یکی از بهترین گزینه‌ها برای کاربران حرفه ای، شامل گیمرها، رندرکاران و در مجموع کاربرانی است که با قیمت مناسب به دنبال یک مادربرد عالی برای ترکیب با 9950X و 9800X3D هستند.

در حال حاضر تب خرید پلتفرم AMD بسیار بالاست و تقاضا برای مادربردهای پر توان مانند این مدل بسیار زیاد است.

اورکلاک، عملکرد بالا، دوام طولانی‌مدت و امکانات کاربردی در این مادربرد جمع شده است.

مادربرد X870E AORUS ELITE WIFI7 گیگابایت در بازارهای جهانی به قیمت حدود 350 دلار و در ایران با ضمانت رسمی تعویض 3 ساله آواژنگ عرضه می شود که با توجه به امکاناتی که در این رنج قیمتی ارائه می کند، یکی از ارزشمندترین انتخاب‌ها در بازار است.

در پایان، نشان پیشنهاد شده توسط مجله سخت افزار، و همچنین نشان ارزش خرید را به این محصول فوق العاده اعطا می کنیم.

مزایا:
  • 36 ماه ضمانت تعویض آواژنگ
  • قیمت مناسب
  • مجهز به Wi-Fi 7 و بلوتوث نسخه 5.4
  • VRM قدرتمند و بسیار خنک
  • مجهز به دو درگاه USB4 با امکان خروجی تصویری
  • مجهز به 4 سوکت M.2 برای SSDهای NVMe، که سه تای آن Gen.5 است.
  • مکانیسم نصب حافظه های SSD NVMe کاملا Toolless است
  • دارای سه خروجی نورپردازی ARGB، با پشتیبانی هر کدام از حداکثر 500 عدد LED
  • بایوس بسیار پیشرفته تر و مجهز تر نسبت به نسل‌های پیشین
معایب:
  • مادربرد X870E AORUS ELITE WIFI7 گیگابایت یک محصول رده بالا با امکانات فوق العاده است، طراحی ظاهری جذابتر این مادربرد می تواند جایگاه آن را بهتر منعکس کند.
پیشنهاد سخت‌افزارمگ:
  • مادربرد X870E AORUS ELITE WIFI7 یک گزینه عالی برای ترکیب با 9800X3D و 9950X داست.
8.8امتیاز9.4راندمان8.3امکانات9.5بایوس8.8اورکلاک و کولینگ8.3طراحی8.5نرم افزار8.7کیفیت ساخت9ارزش خرید
امتیاز: 5.0 از 5 (1 رای)
کمی صبر کنید...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

در صورتی که نظر شما حاوی ناسزا، عبارات توهین‌آمیز و تهدید بوده و در تضاد با قوانین فعلی کشور باشد از انتشار آن بدون حذف موارد ذکر شده، معذوریم.
شکلک‌ها (اموجی‌ها) را می‌توانید با کیبرد گوشی یا کیبرد مجازی ویندوز قرار دهید.
تصاویر نویسندگان دیدگاه از Gravatar گرفته می‌شود.