OpenAI یک عامل هوش مصنوعی جدید را معرفی کرد که برای کمک به مردم در انجام تحقیقات عمیق و پیچیده با استفاده از ChatGPT، پلتفرم چتربات مبتنی بر هوش مصنوعی این شرکت طراحی شده است.
این قابلیت جدید که تحقیقات عمیق (Deep Research) نامیده شده، بهطور خاص برای افرادی طراحی شده که در زمینههایی مانند مالی، علم، سیاست و مهندسی مشغول به کار هستند و به تحقیقاتی دقیق، جامع و قابل اعتماد نیاز دارند. علاوه بر این، OpenAI اشاره کرده که این قابلیت میتواند برای افرادی که قصد خرید کالاهایی مانند خودرو، لوازم خانگی یا مبلمان دارند و نیازمند تحقیقات دقیق هستند نیز مفید باشد.
به بیان ساده، ChatGPT Deep Research برای مواقعی طراحی شده است که شما فقط به یک پاسخ سریع یا خلاصه نیاز ندارید، بلکه باید اطلاعاتی از منابع متعدد مانند وبسایتها و دیگر منابع را بهدقت بررسی کنید.
دسترسی و نحوه استفاده از قابلیت تحقیقات عمیق
OpenAI اعلام کرده که قابلیت تحقیقات عمیق از امروز برای کاربران ChatGPT Pro دردسترس است، اما این دسترسی به 100 جستجوی ماهانه محدود شده است. بهزودی این قابلیت برای کاربران طرحهای Plus و Team نیز ارائه خواهد شد و در نهایت برای کاربران سازمانی (Enterprise) عرضه میشود. OpenAI گفته که این قابلیت احتمالاً طی یک ماه آینده برای کاربران Plus دردسترس خواهد بود و محدودیت جستجو برای کاربران پولی بهطور چشمگیری افزایش خواهد یافت.
این انتشار فعلا به جغرافیایی خاص محدود است و OpenAI هنوز زمانی برای ارائه این قابلیت به مشتریان ChatGPT در بریتانیا، سوئیس و منطقه اقتصادی اروپا اعلام نکرده است.
برای استفاده از این قابلیت، کافی است گزینه «تحقیقات عمیق» را در محیط ChatGPT انتخاب کرده و سپس سوال خود را وارد کنید. همچنین امکان پیوستکردن فایلها یا صفحات گسترده نیز وجود دارد. فعلاً این قابلیت فقط در نسخه وب موجود است و نسخههای موبایل و دسکتاپ اواخر این ماه عرضه خواهند شد.
پاسخ به پرسشهای ارسالشده از طریق تحقیقات عمیقدر ChatGPT ممکن است بین 5 تا 30 دقیقه زمان ببرد و پس از تکمیل جستجو، شما اطلاعرسانی دریافت خواهید کرد.
ویژگیها و محدودیتهای فعلی تحقیقات عمیق
در حال حاضر، خروجیهای این قابلیت فقط متنی هستند. با این حال، OpenAI قصد دارد بهزودی تصاویری جاسازیشده، نمودارهای دادهای و دیگر خروجیهای تحلیلی را نیز به آن اضافه کند. همچنین در برنامههای آینده، امکان اتصال به منابع داده تخصصیتر، شامل منابع داخلی و اشتراکمحور، نیز فراهم خواهد شد.
یکی از پرسشهای مهم این است که دقت این قابلیت چقدر است؟ هوش مصنوعی بهطور ذاتی ناقص است و گاهی دچار توهم و سایر اشتباهات میشود که در تحقیقات عمیق میتواند بسیار مشکلساز باشد. به همین دلیل، OpenAI اعلام کرده که هر خروجی این قابلیت کاملاً مستند خواهد بود و شامل ارجاعات دقیق و خلاصهای از روند تحلیل میشود تا امکان بررسی و تأیید اطلاعات فراهم باشد.
با این وجود، مشخص نیست که این اقدامات تا چه حد میتوانند اشتباهات هوش مصنوعی را کاهش دهند. بهطور مثال، قابلیت جستجوی وب ChatGPT گاهی اشتباهاتی دارد و پاسخهای نادرست به سؤالات میدهد. در آزمایشهای وبسایت TechCrunch، مشخص شد که ChatGPT Search در برخی موارد پاسخهایی ناقصتر از جستجو در گوگل ارائه داده است.
تلاش برای افزایش دقت از طریق مدل o3
برای افزایش دقت تحقیقات عمیق، OpenAI از نسخه ویژهای از مدل هوش مصنوعی جدید o3 استفاده میکند که اخیراً معرفی شده و با یادگیری تقویتی بر روی وظایف واقعی شامل استفاده از مرورگر و ابزارهای پایتون آموزش داده شده است.
در یادگیری تقویتی، مدل با روش آزمون و خطا برای رسیدن به یک هدف خاص آموزش میبیند. وقتی مدل به هدف نزدیکتر میشود، پاداشهای مجازی دریافت میکند که بهطور ایدهآل باعث بهبود عملکرد آن میشود.
این نسخه از مدل o3 برای مرور وب و تحلیل دادهها بهینهسازی شده است و از قابلیت استدلال برای جستجو، تفسیر و تحلیل حجم عظیمی از متن، تصاویر و فایلهای PDF در اینترنت بهره میبرد. این مدل میتواند اطلاعات جدیدی که پیدا میکند را برای تحلیل بهتر به کار گیرد.
همچنین، این مدل قادر به مرور فایلهای آپلودشده کاربران، رسم و ویرایش نمودارها با استفاده از ابزار پایتون، جاسازی نمودارها و تصاویر ایجادشده در پاسخها، و ارجاع به جملات یا بخشهای خاص از منابع است.
نتایج ارزیابی و عملکرد مدل در تحقیقات عمیق
OpenAI اعلام کرده که تحقیقات عمیق ChatGPT با استفاده از Humanity’s Last Exam آزمایش شده است؛ ارزیابیای که شامل بیش از 3000 سؤال در سطح تخصصی در زمینههای مختلف دانشگاهی است. مدل o3 توانسته در این آزمون به دقت 26.6٪ دست یابد. اگرچه این عدد ممکن است بهنظر یک نمره پایین برسد، اما آزمون مذکور بهطور خاص طراحی شده تا سختتر از معیارهای دیگر باشد و پیشرفت مدلها را به چالش بکشد. با این حال، مدل تحقیقاتی o3 در مقایسه با Gemini Thinking (6.2%)، Grok-2 (3.8%) و GPT-4o (3.3%) عملکرد بسیار بهتری داشته است.
با این حال، OpenAI اذعان دارد که تحقیقات عمیق ChatGPT دارای محدودیتهایی است و گاهی اشتباهاتی مانند استنباطهای نادرست یا عدم تشخیص اطلاعات معتبر از شایعات را مرتکب میشود. این مدل ممکن است در مواردی که نسبت به موضوعی اطمینان ندارد، آن را بیان نکند و گاهی نیز در فرمتبندی گزارشها و ارجاعات دچار خطا شود.
برای افرادی که نگران تأثیر هوش مصنوعی تولیدکننده محتوا بر دانشجویان یا کسانی هستند که بهدنبال اطلاعات آنلاین میگردند، خروجیهایی با استناد دقیق و عمق بیشتر احتمالاً جذابتر از خلاصههای ساده بدون ارجاع است. با این حال، باید دید که آیا کاربران بهطور واقعی خروجیهای این قابلیت را تحلیل و بررسی خواهند کرد یا صرفاً بهعنوان متنی حرفهای برای کپی و استفاده در نظر میگیرند.
نکته جالب اینکه این ویژگی آشنا به نظر میرسد، زیرا گوگل حدود دو ماه پیش قابلیت مشابهی را با همین نام معرفی کرده بود.
دیدگاهتان را بنویسید