Asus Sabertooth Z77
سری مادربوردهای TUF ایسوس محصولاتی هستند که بهطور خاص برای استفاده در محیطهایی با شرایط سخت طراحی شدهاند و به همین دليل، دارای امکانات جالب و طراحی خاصی هستند. در نسخه جدید نیز ایسوس محصولی مشابه Sabertooth P67 تولید کرده که این اطمینان را به ما میدهد، با مادربوردی با کیفیت بالا روبهرو هستیم. البته نکات دیگری نیز درباره این مادربورد وجود دارد که به آن خواهیم پرداخت.
تقریباً تمام سطح روی مادربورد با پوششی پوشانيده شده که ایسوس نام Thermal Armor را برایش در نظر گرفتهاست.
این سپر حرارتی در حقيقت، یک لایه پلاستیک مشکی رنگ است که تنها دارای شیارهایی در قسمت خنککنندههای مدار رگولاتور و محل نصب حافظه و کارتهای جانبی است (البته شما میتوانید به کمک ابزارهای جانبی همراه این مادربورد، روی شیارهای جانبی بدون استفاده را نیز بپوشانید تا مانع از ورود گردوغبار به داخل آنها شوید). این سپر حرارتی مانع از رسیدن گرماي قطعات پرحرارتی همچون کارتگرافیک به سطح مادربورد میشود. همچنین شما میتوانید دو فن روی این مادربورد (یکی در وسط و دیگری در پانل پشت) نصب کنید. اما مسئله اینجاست که همین دو فن باعث میشود گردوغبار به سرعت داخل سپر حرارتی نفوذ کرده و دردسرساز شود (بخشی از کار این سپر حرارتی، جلوگیری از ورود غبار است!). همچنین محل قرارگیری فن وسط به نحوی است که هوا مسیری برای حرکت به دیگر بخشها نداشته و به ناچار بخش زيادي از هوای ورودی باید از دو سوراخی که زیر فن تعبیه شده، خارج شود (البته بايد اشاره کرد، این فن بالای محل نصب کارتگرافیک قرار گرفته و هوای گرم بالای کارتگرافیک را به داخل خواهد دمید). در ضمن، وجود سپر باعث شده دیگر فضایی برای نصب Debug LED یا کلیدهای روشن و خاموش و ریست وجود نداشتهباشد.زیر سپر حرارتی، دو خنککننده آلومینیومی مجهز به روکشهای سرامیکی برای دفع گرمای مدار رگولاتور پردازنده در نظرگرفته شدهاست .
وجود شیارهای زیاد در این خنککننده باعث میشود، دفع گرما به شکل مؤثرتری صورت بگیرد (خنککننده چیپست نیز ساختاری مشابه دارد). نکته مثبت دیگری که درباره سیستم خنککنندگی این مادربورد وجود دارد، وجود سنسورهای حرارتی در نقاط مختلف مادربورد و امکان کنترل سرعت فن هر یک از اتصالهای فن به صورت جداگانه است. ترکیب این دو نیز این امکان را فراهم میکند، خود مادربورد براساس دمای بخشهای مختلف سرعت فن را تغییر دهد. مسئله دیگری که در اینجا به ذهن میرسد این است که، خود سپر حرارتی میتواند مانع از جدا شدن مؤثر گرما از روی سطح مادربورد شود اما هنگام تست مادربورد مشاهده کردیم، Sabertooth Z77 به هيچوجه گرمای زیادی تولید نمیکند.
بایوس UEFI این مادربورد مانند دیگر محصولات اخیر ایسوس است و کار با آن و انجام اورکلاک بدون دردسر صورت میگیرد. ویژگی دیگر این بایوس، قابلیتی به نام BIOS Flashback است که به شما کمک میکند، بدون نیاز به روشن کردن سیستم (حتی هنگامي که پردازنده و حافظه نیز روی آن نصب نشده)، حافظه فلش حاوی فایل جدید بایوس را به مادربورد وصل کرده و با زدن دکمه پشت پانل مادربورد، بایوس را بهروزرساني کنید.
از آنجا که بخشی از پانل پشت به مسیر عبور هوا اختصاص یافته، ایسوس مجبور شده برخی پورتها را محدود کند، به همین دليل فقط با دو خروجی تصویر HDMI و DisplayPort روبهرو هستیم.
مزایا:
بهروزرسانی آسان بایوس، سپر حرارتی، وجود چندین سنسور حرارتی با امکان تغییر سرعت فنهای متصل به مادربورد براساس آن، ابزارهای متعدد برای راهاندازی آسان و استفاده از مادربورد
معایب:
لوازم جانبی بسیار محدود، عدم وجود دکمه روشن و خاموش و ریست روی مادربورد، ايجاد بعضي محدوديتها توسط سپر حرارتی، ورود گردوغبار به دستگاه به دليل تعبيه دو فن نصبشده روی سپر حرارتی
پیشنهاد سخت افزار:
برای کسانی که یک مادربورد کم دردسر میخواهند، کامپیوترهایی که قرار است در شرایط محیطی سخت استفاده شوند.
سلام
خیلی مفید بود
فقط من می خواستم بدونم چرا شما در نشریه شماره 40 نوشتید :
فناوری ساخت چیپست سری 7 اینتل در این نسل، از 65 نانومتر به 22 نانومتر کاهش یافته در صورتی که در سایت اینتل فناوری ساخت تغییری نکرده وهمچنان 65 نانومتر.
اینم ادرس
http://ark.intel.com/products/64024/Intel-BD82Z77-PCH?wapkw=chipset+lithography+z77
سلام
عالی بود